EU avböjer ytterligare brexitförhandlingar

Publicerad 7 augusti 2019 kl 12.55

Utrikes. EU avböjer ytterligare förhandlingar om Storbritanniens brexitavtal. Boris Johnsons regering uttrycker besvikelse över detta, men mycket tyder på att Storbritanniens nye premiärminister avser att lämna EU med eller utan avtal. Konjunkturinstitutet i Sverige ser samtidigt att en hård brexit kan skada den svenska tillväxten avsevärt.

Gilla artikeln på Facebook

Storbritanniens nyvalde premiärminister Boris Johnson markerade tydligt i slutet av juni att företrädaren Theresa Mays brexitavtal måste omförhandlas, rapporterade BBC förra veckan.

Johnson sträckte då ut handen till EU för att möjliggöra nya förhandlingar och en ny dialog kring avtalet, däribland om dess omtalade "backstop" som kan länka ihop Storbritannien med EU ett bra tag framöver, via den nordirländska EU-gränsen.

Men idag meddelade EU-ledarna att de precis som innan inte har någon som helst avsikt att omförhandla det brexitavtal som finns. Michael Gove är den minister i Storbritanniens kabinett som ansvarar för ett eventuellt avtalslöst utträde och är besviken över att EU-ledarna inte är öppna för ytterligare förhandlingar.

Micheal Gove menar att premiärministerns utgångspunkt är att hitta ett nytt förhållningssätt till hela brexitproblematiken. EU säger emellertid nej till att omförhandla den så kallade backstopplanen, som berör gränsfrågan mellan Irland och Nordirland, skriver Dagens Industri på tisdagen.

Den amerikanska nyhetskanalen CNBC rapporterar dessutom att flera källor inifrån EU vittnar om att EU-politikerna känner att Boris Johnsson i grunden inte vill hitta en ny lösning utan istället har som utgångspunkt att allting ska landa i en hård brexit. Slutsatsen som därmed anses har dragits bland EU-politiker är att Storbritannien inte har den politiska viljan att hitta nya vägar framåt och detta bedömds vara anledningen till varför EU-ledarna nu tackar nej till inbjudningen om fler förhandlingar, enligt CNBC.

Flera bedömare har i svensk media uttryck oro över att Europa kommer allt närmare en hård brexit. Enligt SVT varnar Konjunkturinstitutet för att ett avtalslöst brexit, i samband med den allmänna konjunktursavmattningen, kan skada den svenska tillväxten avsevärt. Konjunkturinstitutets prognoschef, Ylva Hedén Westerdahl, anser att Boris Johnsons retorik allt mer tyder på att han är beredd att lämna EU med eller utav avtal den 31 oktober.


Nyheter från förstasidan

Danska sågningen av Sverige: "Asyl-amok"

Sveriges "hämningslösa" invandring gör gränskontrollerna verkningslösa. "Tiotusentals afrikaner och araber" tar sig in i Europa genom Sverige, lyder kritiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0