Företagare har numera rätt att neka beslöjade kvinnor anställning.

EU-domstolen: Arbetsgivare får förbjuda slöja

Publicerad 18 mars 2017 kl 11.59
Av Mattias Albinsson

Lag & Rätt. Arbetsgivare i EU har rätt att förbjuda sina anställda att bära slöja. Det har EU-domstolen slagit fast i ett beslut som väntas få långtgående effekter för inte minst svenska myndigheter som straffar företagare som vägrar acceptera beslöjad personal.

Gilla artikeln på Facebook

Rättsfallet som ligger till grund för domen är en muslimsk kvinna som jobbat som receptionist på G4S Secure Solutions i Belgien. I april 2006 berättade hon för sin chef att hon från och med nu tänker ha slöja på sig på jobbet, något som arbetsgivaren inte gick med på.

Månaden därpå införde G4S en ny ordningsregel som förbjuder arbetstagarna "att på arbetsplatsen bära synliga symboler för sina politiska, filosofiska eller religiösa övertygelser och att utföra varje form av ritual som hänför sig till dessa övertygelser". När den muslimska kvinnan vägrade följa de nya direktiven fick hon sparken.

Ärendet har hamnat i domstol och gått hela vägen till Belgiens högsta domstol som i sin tur vänt sig till EU-domstolen för råd. EU-domstolen menar att eftersom ordnings­reglerna gäller alla, oavsett religiös övertygelse, så har den muslimska kvinnan inte utsatts för diskriminering. Man konstaterar också att närings­friheten är skyddad i EU:s stadga om de grund­läggande rättig­heterna och att arbets­givarens vilja att "uppvisa en neutral bild i förhållande till både offentliga och privata kunder är berättigad".

"Domstolen kommer därför till slutsatsen att ett förbud mot att bära muslimsk huvudduk, vilket följer av en intern ordningsregel för ett privat företag som förbjuder bärandet av synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler på arbetsplatsen, inte utgör direkt diskriminering på grund av religion eller övertygelse i den mening som avses i direktivet", står att läsa i domen.

Svenska myndigheter, bland annat Diskriminerings­ombudsmannen (DO), brukar tvinga företag att acceptera muslimsk personal som bär slöja. 2013 tvingades ett hotell i Blekinge i ett vägledande fall betala 50.000 kronor i skadestånd efter att ha vägrat anställa en kvinna som bar slöja. Anledningen var, enligt DO:s stämningsansökan, att hotellet inte ville "anställa personer som bär huvudbonad, har tatueringar eller är piercade, för arbeten som innebär att personalen kommer att vistas ute bland gästerna".

Nu har alltså EU-domstolen indirekt kommit fram till att DO kan ha agerat felaktigt mot hotellet i Blekinge och EU-domen kan komma att få långtgående effekter för svenska företagare som vill slippa beslöjad personal.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0