Bonnier-drevet mot Julia Caesar

Expressen år 2010: Julia Caesar riskerar att mördas om hennes identitet röjs

Publicerad 2 september 2015 kl 17.38

Media. Expressen hängde idag ut den 70-åriga, hjärtsjuka invandringskritikern "Julia Caesar" med namn och bild. Men för bara några år sedan varnade en krönikör i samma tidning för att kvinnan bakom pseudonymen riskerade att bli "mördad" ifall hennes riktiga namn blev känt.

Dela artikeln

© Boberger

Julia Caesar "missbrukar yttrandefriheten", enligt Expressens liberala kulturchef Karin Olsson.

Kvinnan som gjort sig känd som Julia Caesar var under 22 år anställd som journalist på Dagens Nyheter. Hon har i flera år skrivit anonyma krönikor på sajten Snaphanen, där hon ofta riktat kritik mot den svenska invandringspolitiken.

Efter att ha blivit trakasserad vid sitt hem av journalister från Bonnierkoncernens tidningar blev Julia Caesar idag uthängd med namn och bild i Expressen.

Expressens kulturchef Karin Olsson motiverar uthängningen med att den 70-åriga kvinnan ägnat sig åt "missbruk av yttrandefriheten" genom att kritisera invandringspolitiken.

Annat lät det år 2010. Då publicerade Expressen en krönika av Ulf Nilson som pedagogiskt förklarade varför det var nödvändigt för Julia Caesar att använda sig av pseudonym, något som Nyheter Idag har uppmärksammat. Nilson kommenterade i sin krönika Julia Caesars bok "Världsmästarna, när Sverige blev mångkulturellt".

“Allt detta skriver ‘Julia Caesar’, en kvinnlig journalist som valt pseudonym av säkerhetsskäl. Ja: säkerhetsskäl, risken att bli attackerad, kanske mördad. För den som sysslar med frågor av det här slaget är Sverige ett farligt land – lite ofattbart för oss som visserligen växte upp under knappa förhållanden, men ändå i något som på många sätt var en idyll”, konstaterade Nilson då.

Många har uttryckt farhågor om att Julia Caesar ska utsättas för hot efter uthängningen. Men Karin Olsson säger idag att det i så fall inte är Expressens ansvar.

– Alla hot och trakasserier är totalt förkastliga. Men det är en polisiär fråga. För oss handlade det om publicistisk bedömning, säger hon till Journalisten.

Ulf Nilsons krönika om Julia Caesar har mystiskt försvunnit från Expressens hemsida men går fortfarande att läsa med hjälp av verktyget Wayback Machine.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.