Genus och HBTQ i försvaret
Försvarsmaktens ledning, med ÖB Sverker Göranson i spetsen, dansar i förra sommarens Prideparad i Stockholm.

Försvarsmaktens mål: Genusinstruktör på varje enhet

Publicerad 11 februari 2015 kl 18.55

Inrikes. Så sent som för ett par veckor sedan flaggade ÖB för att försvaret behöver ett akut tillskott på fyra miljarder extra per år för att klara sina grundläggande funktioner. Samtidigt storsatsar Försvarsmaktens vänsterliberala högkvarter på nya genusutbildningar för sina anställda.

Gilla artikeln på Facebook

Nordic Center for Gender in Military Operations (NCGM) har på uppdrag av högkvarteret genomfört en nationell kurs för så kallade "genderrådgivare". Deltagarna har varit personal från regementen och flottiljer i hela Sverige.

Kursen uppges vara "prioriterad" av av Försvarsmaktens ledning och målet är att de utbildade genusinstruktörerna ska finnas överallt i organisationen.

– Kursen består till stor del av workshops och seminarier. Målet är att det ska finnas en [genderrådgivare] på varje förband som avsätter 10-20% av sin arbetstid till detta, senast 2016, säger kurschefen Major Ola Nilsson enligt Försvarsmaktens hemsida.

Genusperspektivet är redan en viktig del av vardagen vid svenska internationella operationer, till exempel i Afghanistan. Det som kursen lägger fokus på är att genusperspektivet nu även måste förstärkas tydligare nationellt.

– Genderfrågor ska finnas med redan i planeringsskedet, till exempel vid planering av utbildningar och operationer, säger kapten Anna Björsson, insatschefens stöd i genderfrågor.


Nyheter från förstasidan

USA:s ex-ambassadör: Svensk rasism kan ligga bakom att ASAP Rocky greps

"Ett tillfälle av rasrelaterad orättvisa." Invandrarna som förföljde rapparan verkar ha varit rasister, enligt Mark Brzezinski.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Makt och avund är drivkrafterna bakom feminismens myter.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0