Felaktiga coronaprov även på Gotland

Publicerad 20 november 2020 kl 12.31

Inrikes. Nu meddelar Region Gotland att det materialfel som i Stockholm förvandlat positiva coronasvar till felaktigt negativa även förekommit på Gotland.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagen uppgav Region Stockholm att felaktigt provtagningsmaterial påverkat provsvaren för cirka tusen av de personer som tagit prov under tre veckor vid vissa provtagningsstationer.

"Större delen av dessa har fått besked om att de inte har påvisbar covid-19, men om materialet varit korrekt hade troligen fått besked om att de hade en pågående covid-19 infektion", skrev man.

Nu säger Region Gotland att samma dåliga provtagningsmaterial kan ha medfört felaktiga provsvar på Gotland.

"En kvalitetsgranskning av PCR-prover för covid-19 visar att ett antal prover tagna i Stockholm kan ha fått ett felaktigt svar. Det kan gälla prov som är tagna mellan den 26 oktober och 17 november. Misstanke finns att samma felaktiga provmaterial kan ha använts även på Gotland", heter det i ett pressmeddelande på fredagen.

– Det är allvarligt att felaktigt material kan ha använts men samtidigt bra att det upptäcktes i kvalitetsgranskningarna som görs, säger Maria Amér, smittskyddsläkare i Region Gotland.

– I nuläget vet vi att ett flertal prover har svarats ut som tekniskt ej bedömbara vilket kan bero på att det har varit fel på provtagningsmaterialet. Vi undersöker detta vidare tillsammans med Karolinska Universitetslaboratoriet och återkommer med mer information.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur