RT:s chefredaktör Margarita Simonyan blev inte så imponerad av Bert Sundströms getostargument i SVT Agenda.

Här får RT:s redaktör SVT på defensiven: "Vi har ju skrivit positivt om rysk getost"

Publicerad 10 april 2018 kl 16.05

Media. I söndagens SVT Agenda intervjuade Bert Sundström Russia Todays chefredaktör Margarita Simonyan. Men det gick nog inte riktigt som planerat för den svenske journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

SVT:s Moskvakorrespondent Bert Sundström försökte ställa RT:s redaktör Margarita Simonyan mot väggen under en exklusiv intervju i söndagens SVT Agenda.

Simonyan litade dock inte på SVT och hade satt ett ultimatum för att över huvud taget gå med på intervjun: att den inte får klippas.

Det gick SVT tydligen med på, vilket kanske var ett misstag. Margarita Simonyan körde nämligen över den erfarne SVT-journalisten.

Simonyan anklagade bland annat västerländska medier för att svartmåla Ryssland, och aldrig publicera positiva artiklar om landet. Men då försökte Sundström gå till motattack.

– Vänder vi på situationen och tittar på hur RT rapporterar om Sverige så känner jag inte igen mig av bilden. Allt är kaotiskt, migranter har förstört landet, antalet våldtäkter är skyhögt och liknande, sade Bert Sundström som om denna beskrivning inte vore sann.

Kontringen misslyckades dock rätt brutalt.

– Det är nog väldigt sällan du läser eller till tittar på Russia Today. Och då ser du bara det du vill se. Jag har samlat ihop det som vi har publicerat om Sverige på senare tid, svarade Simonyan och radade sedan upp en mängd positiva artiklar som RT skrivit om Sverige.

Bert Sundström blev märkbart ställd av det snabbtänkta svaret men höll inte med om att Sverige aldrig publicerar positiva artiklar om Ryssland. Han har nämligen skrivit en artikel om hur produktionen av rysk getost ökar, sade han till RT-redaktören som då skrattade.

Sundström ville också bland annat veta varför Ryssland har en egen statlig internationell tv-kanal. Att han själv jobbar på statliga SVT (som är stiftelseägt men där stiftelsen utses av Sveriges regering och får sina licenspengar av den svenska staten) samt är placerad i Ryssland, tycktes han helt ha glömt bort. På detta svarade dock Simonyan enkelt att statliga tv-kanaler knappast är något ovanligt.

– Skulle du ställa samma fråga till BBC? Varför ska de så kallade västländerna ha rätt att ha egna tv-kanaler? BBC ska enligt stadgarna förmedla brittiska värderingar till världen, sade hon.

SVT Agenda försökte dock rädda sitt ansikte genom att efter intervjun låta Bert Sundström bemöta Margarita Simonyans argument utan möjlighet för henne att replikera. Enligt Sundström ligger det bara ett "litet korn av sanning" i delar av det Simonyan säger, sade han då.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Media

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Villkorlig dom för Twitter-inlägg.. Brottet extra allvarligt eftersom Jonna Sima är journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0