Kampen om Vita huset
RYCKER FRAM: Jared Kushner och Gary Cohn har förmått Donald Trump att överge sina nationalistiska vallöften, enligt regeringskällor.

Finansduo kniper makten i Vita huset

Publicerad 11 april 2017 kl 17.02

Utrikes. Kretsen kring Donald Trump har splittrats i två tydliga läger. En grupp nationalister som företräds av Steve Bannon slåss om presidentens gunst mot en vänsterliberal judisk finansfalang med täta band till bankjätten Goldman Sachs. Och efter Trumps omsvängning i Syrienfrågan ser det ut som att de senare är på väg att vinna, rapporterar Fox Business.

Gilla artikeln på Facebook

© Gage Skidmore

Steve Bannon kan vara på väg att manövreras ut ur Trumps administration.

Att Donald Trump skulle rekrytera rådgivare såväl från det nationalistiska lägret som från Goldman Sachs, en global jättebank som många amerikaner betraktar som en sorts symbol för den judiska diasporans finansiella skicklighet i USA, stod klart redan tidigt efter valet. I artikeln "Möt judarna i Donald Trumps innersta krets" skrev Jewish Telegraphic Agency redan i november om hur den judiske fastighetsmogulen Jared Kushner förväntades samsas med Steve Bannon i den tillträdande presidentens kommande rådgivarstab. En kombination som bäddade för maktstrid.

När Donald Trump i slutet av förra veckan gav order om att bomba en syrisk militärbas var det många av hans kärnväljare som blev upprörda. Kort dessförinnan hade Steve Bannon mystiskt tvingas lämna Trumps nationella säkerhetsråd. Anledningen var, skulle det visa sig, att han motsatt sig våldsanvändning i Syrien.

Trump hade ju gått till val på att bryta dagens amerikanska tradition att snärja in sig i onödiga militära konflikter i Mellanöstern. Istället lovade han under valrörelsen att fokusera på att göra USA "great again" genom att riva upp internationella handelsavtal, sänka skatter, "dränera träsket" av byråkrater i Washington, återuppbygga infrastrukturen och sätta stopp för den illegala invandringen från tredje världen.

Goldman Sachs i Vita huset
Källor inom Vita huset pekar framför allt ut Kushner som ansvarig för den amerikanske presidentens omsvängning bort från sitt nationalistiska och populistiska grundbudskap. Jared Kushner är inte bara jude utan även Trumps svärson, finansmogul och tidigare innehavare av en nyckelroll under valkampanjen. Efter valsegern fick han en position som topprådgivare åt den nytillträdde presidenten.

Den starkt Israel-vänlige 36-åringen ska sedan ha allierat sig med finansmogulen Gary Cohn, som fram till nyligen var Goldman Sachs styrelseordförande men som idag fungerar som Trumps ekonomiske rådgivare, för att driva regeringen i en mer vänsterliberal och krigsvänlig riktning. Enligt New York Times har även Kushner starka band till Goldman Sachs, som bland annat deläger Kushners fastighetsbolag och har lånat ut pengar till hans olika verksamheter.

Efter några månaders bearbetning har Kushner och Cohn, som båda har en bakgrund inom Demokraterna, redan förmått Donald Trump att omvärdera sin syn på bland annat handelsavtal och att bomba länder i Mellanöstern, rapporterar Fox Business. TV-kanalen rapporterar också att den vänsterliberala finansduon ser ut att ha lyckats övermanna sin främste rival inom administrationen: Steve Bannon.

Bannon, som tidigare var chef för högersajten Breitbart, pekas ut som en huvudarkitekt bakom Donald Trumps nationalistiska plattform. Som presidentrådgivare har han och hans allierade emellertid den senaste tiden hamnat i öppen konflikt med Jared Kushner. Källor som påstås stå Steve Bannon nära uppger till New York Magazine att Trump beslutade sig för att peta Bannon från det nationella säkerhetsrådet eftersom han motsatte sig Kushners krav på att släppa bomber över syriska regeringsstyrkor som svar på den påstådda kemgasattacken förra veckan.

"Han är en globalistisk cuck"
Enligt Daily Beast har konflikten mellan Bannon och Kushner blivit så infekterad att Bannon har gått runt och kallat Trumps svärson för "cuck" och "globalist" – två glåpord som anhängare inom den amerikanska althögern gärna kastar mot sina motståndare.

– Han sade verkligen "cuck" som i "cuckservative", poängterar en tjänsteman, som beskriver situationen som "ett storbråk", för tidningen.

New York Times rapporterar att Donald Trump ska ha rutit ifrån mot sina två topprådgivare och beordrat dem att lösa konflikten sinsemellan. Därefter ska redaktörer på Breitbart ha gett direktiv till sina skribenter att sluta skriva negativa artiklar om Jared Kushner, enligt Business Insider – en uppgift som nyhetssajten dock tillbakavisar som "fake news".

Vita huset förnekar också officiellt att de interna stridigheter som omskrivits i media skulle existera.

"Detta är en fullkomligt falsk historia som sprids av människor som vill föra bort blickarna från de framgångar som administrationen gjort", heter det i ett uttalande enligt Fox Business.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

59 coronadöda i Sverige senaste dygnet

Kraftig ökning av dödsfall. Antalet avlidna har mer än fördubblats på tre dagar.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.