Vanliga svenskar hemlösa på grund av dålig ekonomi

Publicerad 29 mars 2014 kl 08.31

Ekonomi.Andelen hemlösa utan problem med psykiska sjukdomar eller missbruk ökar. Istället är låga inkomster en vanlig orsak till hemlöshet i storstäderna, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

– Bostadsmarknaden blir tuffare och tuffare, en gång i tiden räckte det att du hade ett jobb, sedan skulle du ha ett fast jobb och nu räcker inte det heller utan nu måste du ha ett fast jobb som genererar tillräckligt många gånger hyran i nettolön, säger Michael Anefur som är regeringens samordnare i frågor om hemlöshet.

Samtidigt har arbetsmarknaden blivit tuffare. I princip krävs en högskole­utbildning numera även för lågkvalificerade jobb, enligt statistik som har publicerats i svensk fackpress.

Enligt Socialstyrelsens siffror från 2011 var det omkring 34.000 personer som rapporterades in som hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden redan under det året. Bland dessa personer ingår i princip alla samhällsgrupper utom invandrare, som vid ankomst till Sverige får sina bostäder "anvisade" och går före i alla bostadsköer. Dessa förmåner gäller även för invandrare som har tagit sig illegalt till Sverige.

När Fria Tider kontrollerade bostadssituationen i Sverige under lördagen var kötiden i huvudstaden Stockholm 55 år för en tvårums hyresrätt. Det genomsnittliga slutpriset på tre slumpvis utvalda tvårummare på Booli.se var i Stockholms innerstad 3,2 miljoner kronor.

Vi kontrollerade även andrahandsmarknaden, där en tvåa på den billigaste stadsdelen Södermalm erbjöds antingen till fast pris eller "till högstbjudande" med ett utropspris på mellan 15.000 och 20.000 kronor i månaden. Under rubriken "Krav på dig som hyresgäst" fick vi veta att hyresgästen, utöver den väl tilltagna hyran, förväntas kunna visa upp en fast inkomst, inga betalningsanmärkningar, goda referenser från tidigare hyresvärd samt vara djur och rökfri. "Upplysningar kommer att ske", meddelade uthyraren vidare i sin annons.

Möjligheten att erbjuda hyresrätter "till högstbjudande" införes av Sverigedemokraterna och Fredrik Reinfeldts regering under förra året, genom en lagändring som oppositionen kallade för ockerhyres­reformen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 

Majoritet av alla kortbetalningar nu kontaktfria

Har ökat markant i Sverige under coronan.. 57 procent av alla kortbetalningar sker nu utan fysisk kontakt.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0