Den dömde infälld.

Flyktingbarn våldtog flicka som grät och skrek "sluta!" – elva månaders fängelse och slipper utvisning

Publicerad 31 mars 2019 kl 18.03

Inrikes. Hasan, som kommit till Sverige som "ensamkommande flyktingbarn" från Syrien, våldtog en tonårsflicka medan hon grät och skrek åt honom att sluta. Straffet? Knappt elva månaders fängelse. Åklagaren yrkade heller inte på utvisning för flyktingbarnet, som på Facebook poserar på flera år gamla bilder med helskägg, på grund av hans låga ålder.
– Jag yrkar ofta på utvisning, men i det här fallet gjorde jag inte det. Jag har ingen mer kommentar till det, säger kammaråklagare Ylva Lundgren till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Skiss över lägenheten.

Det var enligt domen den 30 oktober 2018 som en 16-årig flicka i Töreboda blev våldtagen av Hasan, som påstår sig vara född år 1999 och komma från Syrien.

Mannen är ostraffad sedan tidigare, skrev Mariestads-Tidningen när han häktades i början av februari.

Flickan har i polisförhör berättat att hon och en väninna åkte till Töreboda för att träffa Hasans vän Ali. När flickorna följt med Ali till en bostad fanns Hasan där med en annan arab som hette Mohamed.

Sällskapet pratade, lyssnade på musik och drack alkohol, och senare under kvällen blev flickan ensam i lägenheten med Hasan. Han satte sig bredvid henne i soffan, började kyssa henne medan hon försökte dra bort sitt huvud och frågade vad han sysslade med. Hon bad honom sluta, men han fortsatte ändå och började ta på hennes bröst innanför kläderna.

Samtidigt som Hasan låg över flickan försökte hon ringa sin kompis, men han tog hennes mobil och lade undan den. Därefter knäppte han upp hennes byxor och började ta på henne innanför trosorna medan hon började gråta. Han penetrerade henne med sina fingrar trots att flickan skrek "sluta" flera gånger, enligt domen.

Våldtäkten avbröts när Reza och Ahmed kom in i bostaden. En av männen som kom frågade vad som hänt och undrade varför flickan grät, vilket hon valde att inte svara på. Ute på balkongen berättade hon för Reza att Hasan "tafsat" på henne. Hasan sa att hon skulle sluta gråta och hon lämnade lägenheten när hennes kompis kom tillbaka.

På fritidsgården i Töreboda berättade flickan för sin väninna om händelsen. Hon hade ont i låret och mådde psykiskt dåligt.

Nästa dag var flickan tillsammans med en annan vän på fritidsgården. Efter att hon berättat om våldtäkten gjordes en polisanmälan. När polisen kom till fritidsgården pratade de med flickan.

Allmänna handlingar visar att Hasan är medborgare i Syrien och har tolkbehov på arabiska. Han sökte asyl i Sverige i juli 2015 och fick permanent uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande" i februari 2016. Han bodde inledningsvis på ett boende "för ensamkommande barn". Sedan dess har han kunnat hämta hela sin familj till Sverige, skriver Kriminalvården.

I slutet av februari meddelade Skaraborgs tingsrätt domen. Hasan dömdes för våldtäkt, men på grund av sin påstått låga ålder kom han undan med endast ett år och fyra månader fängelse. Det innebär egentligen knappt 11 månaders fängelse. Detta trots att minimistraffet för våldtäkt egentligen är två år. Han ska även betala 115.000 kronor i skadestånd till flickan.

Hasan hade även tur på ett annat sätt – efter att ha avtjänat sitt korta straff får han stanna i Sverige. Kammaråklagare Ylva Lundgren valde nämligen att inte yrka på utvisning.

– Jag har ingen kommentar i det fallet mer än att han är 19 år när det hände, och det är väl det jag kan säga, säger Ylva Lundgren när Fria Tider frågar henne om beslutet.

Lundgren uppger vidare att hon "ofta" yrkar på utvisning men att hon valde att inte göra det i detta fall.

Hasan har överklagat domen till Göta hovrätt, skriver Mariestads-Tidningen.

Hasans arabiska kompisar heter egentligen något annat.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Trump drar in asylrätten – väntas stoppa invandring

Invandrare måste söka asyl i länder som de passerar. Väntas göra det "omöjligt" för latinamerikaner att söka asyl i USA.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.