Bombterrorn
Östermalmsbomben i Stockholm.

Försäkringsbolagen: Allt fler söker ersättning för bombdåd

Publicerad 20 oktober 2020 kl 13.24

Inrikes. Försäkringsbolag tvingas anpassa sin verksamhet efter alla bombdåd som sker i Sverige. Alltfler svenskar söker ersättning för skadorna som uppkommer, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Varje år inträffar hundratals bombdåd i Sverige. Ofta drabbas bostadshus i olika former.

Det gör att även försäkringsbolagen i landet fått mer arbete.

De senaste åren har de som söker ersättning för skador i samband med dåden blivit fler och fler.

Bara i samband med den enorma explosionen i Linköping förra sommaren, som polisen fortfarande inte lyckats lösa, drabbades 150 kunder hos Länsförsäkringar.

– Fram till i dag har vi skadereglerat för omkring 80 miljoner kronor så det var en väldigt omfattande skada, säger Katarina Leander, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta, till Sveriges Radio.

En annan som drabbats är Lo Bäckström, som bodde vid bomben på Östermalm i Stockholm i januari. Tryckvågen var så kraftig att den förstörde alla fönster på hans bostad.

Han kontaktade sitt försäkringsbolag direkt på natten, och har bland annat fått ersättning för sina fönster samt glassanering.

Arne Brovig i Kista fick bo på ett ersättningsboende i fyra månader, efter ett kraftfullt bombdåd i hans portuppgång. Försäkringsbolaget betalade allting, inklusive nya dörrar och hotell.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0