Wahidullah Mohammadullah och brottsplatsen.

Försökte mörda svensk med 32 knivhugg – slipper utvisning för han är homosexuell

Publicerad 15 juni 2021 kl 15.27

Inrikes. Afghanen Wahidullah Mohammadullah, 22, attackerade plötsligt en man med 30 knivhugg – varav ett gick genom ena ögat. Men nu slipper han utvisning för mordförsöket, eftersom tingsrätten anser att han riskerar att utsättas för homofobi i hemlandet.

Gilla artikeln på Facebook

Attacken skedde den 21 februari i år i Växjö kommun.

Offret, en svensk man, hade en sexuell relation med Wahidullah Mohammadullah och de sov i samma säng.

Relationen försämrades dock och dagen innan händelsen, det vill säga lördagen den 20 februari, sade mannen till Wahid att han skulle åka hem. Detta tycktes afghanen acceptera och han packade ihop sina saker.

På kvällen tittade mannen på Melodifestivalen och gick till slut och lade sig. Han vaknade dock av att Wahid satte sig över honom och utdelade knytnävslag och 32 knivhugg. Ett hugg gick rätt in i ögat. Ett annat gick från ögonbrynet och ner.

Mannen lyckades trots allt putta undan afghanen, som sedan flydde. Mannen överlevde men fick bland annat operera bort ena ögat. Han uppger sig idag lida av "fruktansvärda smärtor" och kan inte ta upp armarna för att ta på sig en tröja eller knyta sina skor.

Växjö tingsrätt har nu dömt Wahidullah Mohammadullah till 12 års fängelse för försök till mord. Det innebär dock egentligen 8 års fängelse med det svenska systemet för tvåtredjedelsfrigivning.

Åklagaren hade yrkat att Mohammadullah – som likt väldigt många andra afghanska män uppger sig vara född i januari 1999 – skulle utvisas ur Sverige efter avtjänat straff. Han beviljadades permanent uppehållstillstånd i Sverige den 1 augusti 2014 på grund av anknytning till sin mor som tidigare hade beviljats uppehållstillstånd.

I ett yttrande skriver dock Migrationsverket att "homosexualitet är omgärdat av stigmatisering i Afghanistan" och att sexuella handlingar mellan personer av samma kön är olagliga (om båda parter är vuxna).

Växjö tingsrätt använder sig av detta yttrande för att avslå åklagarens yrkande om utvisning.

"Mot bakgrund av vad som framkommit om Wahidullah Mohammadullah och om situationen för homosexuella män i Afghanistan föreligger därmed inte förutsättningar för att bifalla yrkandet om utvisning", står det i domen.

Enligt domstolen kan det "antas att detta verkställighetshinder kommer att bestå under överskådlig tid och således även vid den tidpunkt då utvisningsbeslutet ska verkställas".


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson avfärdar kritikerna som "överklassen"

Efter angreppet mot Ivar Arpi. "Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.