Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.
Gibson är den största tillverkaren av gitarrer i proffssegmentet. Här en Les Paul-modell från Gibson.

Gitarrtillverkaren Gibson i konkurs

Publicerad 6 maj 2018 kl 18.53

Kulturnyheter. Den legendariska gitarrtillverkaren Gibson går i konkurs efter 125 års existens. Orsaken anses bland annat vara misslyckade satsningar på att nå ungdomar som lyssnar på elektronisk musik.

Gilla artikeln på Facebook

Bolaget kontrollerar 40 procent av marknaden för gitarrer som är dyrare än 2.000 dollar och ligger bakom klassiska modeller som Les Paul, SG och Flying V.

Tillverkningen sker helt och hållet i USA och totalt ska företaget ha sålt 170 000 gitarrer om året de senaste åren, enligt The Guardian. Kända användare är Neil Young, Jimmy Page och Slash.

Konkursen ska ha berott på att Gibson försökt tackla den sjunkande populariteten för gitarrdriven rockmusik genom att köpa upp elektroniktillverkare och andra företag i syfte att nå unga som föredrar datagjord musik.

Enligt Digital Music News har "yngre köpare, som en gång drev på gitarrförsäljningens uppgång, nu skiftat fokus till elektronisk klubbmusik, rap och icke-gitarrbaserad indiemusik – även om intresset för musik som sådant aldrig varit större".

Gibsons satsning på elektronik floppade dock och retade samtidigt upp bolagets gitarrköpare, som fick se prioriteringen av gitarrområdet sättas ned medan bolaget satsade på fiaskon inom det digitala segmentet. En ny funktion fick gitarrerna dock – en sorts "robot" som automatiskt justerade stämskruvarna till rätt ton och som ratades av köparna.

Gibsons vd Henry Juszkiewicz försökte då popularisera "roboten" genom att göra den till standardutrustning på alla Gibson-gitarrer. Åtgärden fick gitarrförsäljningen att sjunka så dramatiskt att Juszkiewicz tvingades kontakta återförsäljarna och säga åt dem att kraftigt sänka priserna på instrumenten – istället för att ta bort den impopulära "roboten".

De som kritiserade Juszkiewicz "robot" avfärdade han som "troll som har tagit över debatten" om hur man stämmer gitarrer på bästa sätt, rapporterar New York Times.

– Jag försökte få Henry att sluta lägga pengar på de här områdena. All den här elektroniska robotskiten alltså. Jag sa åt honom, rätt ut: "Det du sysslar med gör Roland och andra på en nivå som är ljusår från din. Hela den här fabriken är avsatt för att tillverka nån sorts syntgitarr som jag har spelat på och som inte fungerar, sade rockbandet Journeys huvudgitarrist Neal Schon nyligen till Washington Post.

De senaste åren har Gibson åter börjat prioritera kärnverksamheten: Att uppnå klassisk kvalitet hos sina – fortfarande världsberömda – gitarrer. Men omställningen kom alltså för sent och bolaget ansökte om konkursskydd vid en domstol i Nashville den 1 maj.

Enligt en konkursberättelse ska Gibsons nuvarande ledning lämna företaget inom ett års tid och verksamheten ska enligt en plan tas över av ett antal fordringsägare. Vad som blir kvar av företaget är inte känt idag. Klart är däremot att bolagets satsningar på elektronisk utrustning helt kommer att avvecklas.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Orbán: Mitt folk är min främsta prioritering

Har Helmut Kohl som rättesnöre inom EPP-gruppen. Kommer inte stödja invandringsvurmare som EU:s framtida ledare.0 

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.