Google-anställda ville manipulera sökresultat för att stoppa kritik mot invandringen

Publicerad 23 september 2018 kl 21.00

Media. Medarbetare på Google diskuterade förra året att manipulera sökresultat för att främja vänstergrupper som kämpar för invandring från tredje världen. Det visar läckta mejl, rapporterar Daily Mail.
"Varken det här landet eller Google skulle existera utan invandring", skrev en av de anställda.

Gilla artikeln på Facebook

Mejlen skickades mellan olika anställda på Google i USA den 29 januari 2017 – ett par dagar efter att Donald Trump hade skrivit under en presidentorder om att införa ett inreseförbud från olika länder i Afrika och arabvärlden.

En av medarbetarna klagade på att nyheten om Trumps inreseförbud gjorde att användare fick fram "islamofobiskt och algoritmiskt vinklat resultat" när de sökte på termer som "islam", "muslim" och "Iran".

Förslaget gick ut på att Google skulle ändra sina sökalgoritmer för att gynna vänsterorganisationer som förespråkar invandring, exempelvis ACLU. Detta för att förmå Googleanvändare att donera till dessa "viktiga organisationer" och lära användarna "hur de kan hjälpa till och vilka resurser som finns tillgängliga för invandrare".

"Vi" behöver denna information "eftersom vi vet att varken det här landet och Google skulle existera utan invandring", skrev en av medarbetarna.

De föreslog att använda Highlights, en experimentell Googlefunktion som låter handplockade aktörer göra uppdateringar som syns direkt i sökresultatet.

Den läckta korrespondensen visar att en public affairs-chef på nätjätten tyckte att idén var utmärkt. "Vi är absolut med på det", skrev chefen.

En annan satte dock ner foten och varnade för att det kunde skada Googles anseende att vara partiska i frågan och främja "organisationer som stöder en särskild världsbild i en tid som präglas av politisk konflikt".

En företrädare för Google uppger för Daily Mail att de läckta mejlen bara är en del av en "brainstorming" och att förslagen aldrig blev verklighet.

"Google har aldrig manipulerat sina sökresultat eller modifierat några av sina produkter för att främja en viss politisk ideologi – inte under den nuvarande valrörelsen, inte under valet 2016 och inte efter president Trumps presidentorder om invandring", skriver företrädaren.


Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0