Den nya lagen innebär att det numera är förbjudet att i Grekland, muntligt, i media, via internet eller på något annat sätt, hetsa mot en grupp eller person baserat på dennes ras, hudfärg, religion, ursprung eller sexuella läggning. Lagen innebär även ett förbud mot förnekelse eller "trivialiserande" av Förintelsen, ett brott som numera ger upp till tre års fängelse.
Lagen innehåller flera punkter riktade mot folkvalda politiker, i synnerhet partiledare, som ger en domstol rätt att beröva dessa möjligheten att kandidera till allmänna val. Därför tolkas lagen som ett försök av den brokiga höger-socialistiska regeringskoalitionen att komma åt det politiska partiet Gyllene gryning.
Gyllene gryning, som beskrivits som ett nazistiskt parti, fick 9,4 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet i maj och har sedan parlamentsvalet 2012 arton ledamöter i det grekiska parlamentet. Partiet har gått starkt framåt i opinionen de senaste åren och har inte minst ett stort stöd bland den grekiska poliskåren, något som uppfattats som särskilt bekymmersamt.
Den nya antirasism-lagen har mött på reaktioner från grannlandet Turkiet som i ett pressmeddelande under veckan skrev att lagen riskerar "att undergräva den yttrandefrihetsprincip som är grunden för pluralistiska demokratier".
Europarådet: Förbjud Gyllene gryning
Den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press skrev i en artikel förra året att det är EU och "internationella judiska grupper" som pressat Grekland till att anta den nya lagen genom att utnyttja Greklands svåra ekonomiska situation.
"Den europeiska unionen och internationella judiska grupper har uppmanat Grekland att tackla rasismen genom att kriminalisera anstiftan till rasistiskt våld", påstod AP då.