Guillou: Jag kommer att vinna mot Skatteverket

Publicerad 19 januari 2020 kl 15.34

Inrikes. Mångmiljonären, författaren och socialisten Jan Guillou gjorde fel när han drog av sin bostad i Roslagen som en "verkstad" i sitt företags deklaration. Men nu tar 76-åringen strid mot Skatteverket, och har kommit på ett listigt sätt att "vinna" mot myndigheten trots att han har fel – tror han.

Gilla artikeln på Facebook

I en kolumn i Aftonbladet gör sig Jan Guillou rolig över att Skatteverket påstår sig ha inlett revisionen av honom genom ett ”stickprov” hos en av ”slumpen” utvald författare. I själva verket beror revisionen på att han betalar så mycket skatt, enligt honom själv.

Skatteveket upptäckte att Jan Guillou 1991 låtit sitt aktiebolag införskaffa ett vinterbonat fritidshus åt sig själv på landet, utanför Östhammar i Roslagen norr om Stockholm, som sedan dess dragits av som "verkstad" i bolagets redovisning. Men enligt författaren är fritidshuset mycket riktigt en "författeriverkstad" eftersom han skriver böcker under tiden han bor i huset.

I en intervju med Upsala Nya Tidning 2018 uppgav Guillou att han bodde majoriteten av årets dagar i sin så kallade verkstad.

Författaren har nu blivit upptaxerad för fritidshuset och förmånsbeskattad. Totalt blev det bara 400.000 kronor i skattetillägg eftersom endast de senaste fem åren räknas in, och resten av skattefordringarna tillbaka till 1991 är preskriberade.

I sin krönika påminner Guillou om att staten riskerar att förlora pengar på att processa mot honom, eftersom han kommer lägga stora summor på "skattejurister", som kan vara avdragsgilla i deklarationen.

"Jag kommer nästa år att sänka min skatt med ett par miljoner för att täcka alla kostnader för revisorsfirma och skattejurister jag nu har framför mig. Saken får regleras om några år när domstolarna har sagt sitt", skriver Guillou.

Huruvida Jan Guillou faktiskt kommer att beviljas avdrag för rättegångskostnaderna återstår dock att se. Reglerna om förmånsbeskattning av bostadshus är förhållandevis välkända och enligt Skatteverket måste man ha "skälig anledning" att driva process för att advokatkostnaderna ska gå att dra av. Det räcker alltså inte med att vilja trilskas och orsaka avdragsgilla kostnader, enligt regelverket.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0