Tiggeriet

Hemlösa i Stockholm hotas av tiggare

Publicerad 7 april 2015 kl 06.09

Inrikes. Hemlösa i Stockholm, som säljer tidningen Situation Sthlm, utsätts för hot och våld från romska tiggare – så kallade "EU-migranter". Det uppmärksammade tidningen i en artikel förra veckan.

Gilla artikeln på Facebook

© Sveriges kommunikatörer

Tidningen "Situation Sthlm" säljs av hemlösa i Stockholm.

Tidningen Situation Sthlm är en tidning som säljs av svenska hemlösa på Stockholms gator – och de som säljer tidningen uppfattas därför som rivaler för de tiggande romer som väller in i huvudstaden från framförallt Rumänien och Bulgarien.

Situation Sthlm skriver att tidningens försäljare vid flera tillfällen spottats på, knuffats och fått ta emot sparkar och slag från tiggare som velat sitta och tigga där de står och säljer sina tidningar.

– Jag har fått hjälp av väktarna vid Ringen två gånger när jag blivit attackerad och hotad av EU-migranter, både män och kvinnor, berättar en av tidningens försäljare.

– Det har blivit värre och värre, sen i höstas har det bara blivit värre och värre, fortsätter hon.

Men det är inte bara i Stockholm som tiggarna blivit alltmer våldsamma mot svenska hemlösa. Även i Göteborg har fenomenet med hotfulla tiggare uppmärksammats och förra månaden skrev GT om en Faktum-försäljare som knivhotats av tre tiggare som ville ta över hans försäljningsplats. Faktum är en motsvarighet till Situation Sthlm som säljs av hemlösa i Göteborg.

– Man får ju inte tala om detta, tycka nåt. Mer än synd om, konstaterar en hemlös kvinna krasst.

Hon vittnar även om tiggande "EU-migranter" som använt sig av Situation Sthlms löpsedlar för att försöka tigga till sig pengar.

De romska tiggarna har dessutom börjat sälja sin egen tidning – "Sofia Z" – en tidning som handlar om förföljelsen av romer under andra världskriget. Tidningen får bland annat stöd från "Forum för levande historia" som varnar för att om man tycker illa om att romer tigger och begår brott så kan det leda fram till ett nytt folkmord.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0