SD:s satsning på hemlösa
"Samhället där ute är fruktansvärt grymt idag." Egenföretagaren Lars Bick kastades ut på gatan efter att ha drabbats av minnesproblem för fem år sedan. Han har levt som hemlös sedan dess.

Hemlöse Lars, 67: "SD är det enda parti som hjälper oss"

Publicerad 19 januari 2016 kl 18.31

Inrikes. Svenska hemlösa utan missbruksproblem har idag i praktiken inget annat val än att sova på gatan under de kalla Stockholmsnätterna. Det uppger hemlöse Lars Bick, 67, som också konstaterar att SD är det enda partiet som gör något åt situationen.
– De visar medmänsklighet i ett samhälle som har blivit iskallt, säger han till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Lars Bick, som i åratal övernattat i Gamla stan i Stockholm, kom i kontakt med SD Stockholms stads ordförande Jimmy Hesselbäcks två söner i samband med en spökvandring.

I senare möten med Hesselbäck och andra SD-medlemmar under vintern föddes idén om att hyra ett härbärge för svenska hemlösa med hjälp av pengar från den lokala partikassan. Idag bor 13 hemlösa på det fartyg i centrala Stockholm som SD har hyrt för ändamålet.

– När Jimmy kom och tog upp frågan med mig och frågade vad jag tyckte sa jag att det var helt underbart. "Ni är faktiskt det enda partiet som tar tag i det här." Inget annat parti över huvud taget har erbjudit sig att göra något sådant utan hänvisar bara till socialen, som inte gör någonting. De är över huvud taget inte insatta i problematiken. SD visar medmänsklighet, det de gör är jättefint.

Enligt Bick, som har som uppgift att vara koordinator och ta kontakt med nödställda hemlösa och bjuda in dem till båten, har satsningen mötts med misstänksamhet hos de etablerade medierna.

– För två dagar sedan fick jag ett samtal från en kvinna från Svenska Dagbladet. Hennes första fråga var om inte det här bara är ett PR-jippo från Sverigedemokraternas sida. Jag frågade om hon hade ställt samma fråga om varit hennes parti, Moderaterna, som låg bakom det. Då blev hon tyst. Det handlar inte om ett PR-jippo utan om att visa medmänsklighet i ett samhälle som har blivit iskallt, säger Lars Bick.

Hemlösa som inte missbrukar stängs ute
Han konstaterar att politikerna i Stockholm har låtit situationen försämras så pass att svenska hemlösa utan missbruksproblem i praktiken inte har något annat val än att bo på gatan under vinternätterna. Politikerna hänvisar till sin så kallade tak över huvudet-garanti för stadens hemlösa. Men det är rena "floskler", enligt Bick,

– Det är en garanti som inte existerar i verkligheten. Det finns tio platser i hela Stockholm som kan utnyttjas för tak över huvudet-garantin, ute på Skarpnäcksgården. Det är två rum nere i källaren.

På de övriga kommunala härbärgena är det i praktiken omöjligt för hemlösa utan missbruksproblem att bo.

– De andra platserna på härbärgen har de sociala myndigheterna bokat upp för personer som bor där i många månader, så de är inte tillgängliga. Har du inga missbruksproblem skulle du inte klara dig där i tio minuter, sedan skulle du vända och gå. Det är fruktansvärt.

Bara romer välkomna
Samtidigt erbjuder de privata frivilligorganisationerna i princip bara platser åt tiggande romer – svenskar är inte välkomna. Lars Bick nämner bland annat Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan, Sankt Peterskyrkan, Frälsningsarmén i Hornstull och Vinternatt i Råcksta.

Han berättar att Nattjouren i Stockholm under de kalla vinternätterna har en policy som går ut på att ge tak över huvudet åt alla så kallade EU-migranter när temperaturen understiger minus sju grader. Men de svenska hemlösa släpps inte in.

– En kvinna som bor hos oss nu gick för några dagar sedan till Frälsningsarmén i Hornstull och där var det bara EU-migranter som fick natthärbärge. Hon sade: "Jag kan betala tio kronor", men fick svaret att boendet inte var till för svenska medborgare utan endast för EU-migranter.

– Då gör det ont inom en. Det öppnas inga dörrar för oss någonstans.

Själv har Lars Bick en gedigen yrkesbakgrund. Han har drivit ett eget företag inom marknadsstrategi och arbetat med idrottsorganisationer, bland annat med landslaget i fotboll och ishockey.

Kastades ut på gatan
Men för fem år sedan blev han sjuk och drabbades av minnesproblem. Han tog kontakt med de sociala myndigheterna men fick ingen hjälp, säger han.

– Dagen innan min mor skulle begravas kastade de ut mig på gatan och erbjöd mig en plats på ett härbärge.

– Under alla de här åren jag har legat där ute har jag i princip gråtit mig till sömns. Det är inte roligt. Jag har blivit misshandlad, rånad och bestulen massvis med gånger. Samhället där ute är fruktansvärt grymt idag. Man går inte säker någonstans, säger Lars Bick.

Han har tappat räkningen på hur många handläggare vid de sociala myndigheterna som han har avverkat.

– Man orkar inte med att hela tiden bli besviken på människor som är till för att hjälpa en.

Kraftigt försämrad situation
Lars Bick berättar att situationen för svenska hemlösa i Stockholm kraftigt försämrats under de fem år han själv levt på gatan.

– För fem år sedan var tillgängligheten på natthärbärgen mycket, mycket större. Antalet boendeplatser för hemlösa har varit konstant runt tusen olika, men förut kunde man gå till socialjouren och veta att man i princip kunde få en plats samma natt som man kom. Men idag har socialen bokat upp de här platserna för lång tid åt missbrukare.

Han hoppas att SD:s satsning ska leda till att fler får upp ögonen för de svenska hemlösas situation.

– SD är de enda nu som gör något konkret. Det är en humanitär åtgärd som visar att de visar empati och omtanke för personer i sin närhet. Följden av det här kan bli att man även i andra städer runtom i Sverige lyfter den här frågan. Om de andra partierna vaknar också så är det ju jättebra. Det hjälper ju den som är utsatt att någonting händer.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.