H&M:s vd Karl-Johan Persson.

H&M-chefen om kravet på ökad invandring: "Berikande"

Publicerad 29 september 2018 kl 13.21

Inrikes. H&M:s vd Karl-Johan Persson vill se ett Sverige "öppet" för flyktinginvandring. Det gör landet "rikare", hävdar han i en intervju med DN. Samtidigt angriper han SD-väljare som rädda och menar att de har en "konstig människosyn".

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Bonniertidningen Dagens Nyheter som delar av näringslivet inlett en kampanj för att stoppa Sverigedemokraterna från att få inflytande över svensk politik.

Tidigare i veckan skrev 41 namnkunniga profiler en debattartikel om att SD:s värderingar hotar näringslivets "liberala" fundament.

Nu går även H&M:s vd Karl-Johan Persson ut i samma tidning och attackerar Sverigedemokraterna.

På frågan hur han ser på SD:s framgångar, menar han bland annat att partiets 1,1 miljoner väljare är rädda och har en "konstig människosyn".

– Jag tycker det är tråkigt. Det bygger på rädsla och på en konstig människosyn. Jag tror också att det kommer från att det saknas ett öppet diskussionsklimat, säger Karl-Johan Persson till DN. Jag förespråkar ett samhälle som är öppet för flyktingar och människor från andra nationaliteter. Jag tror att det gör Sverige till ett rikare land.

Han påstår också att den nationalistiska, eller "främlingsfientliga" som DN kallar det, utvecklingen i Europa är "läskig" och går emot hans företags mest grundläggande värderingar, som enligt Persson bland annat bygger på "mångfald" och "människors lika värde".

Gällande den kommande regeringsbildningen i Sverige så namnger han inga partier, utan säger att han vill se en "vettig konstellation" av något slag, partier som tillsammans kan regera landet långsiktigt. Samtidigt som han hyllar flyktinginvandring medger han dock indirekt ett misslyckande i invandringen eftersom han listar en mer fungerande "integration" som en av de viktigaste politiska frågorna i Sverige. Karl-Johan Persson tror alltså även att ett öppnare debattklimat, där invandringen får diskuteras mer fritt, skulle stoppa SD från att växa.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0