Hovrätten ska pröva hets mot svenskar

Publicerad 7 juli 2015 kl 16.27

Lag & Rätt. Tingsrätten tyckte inte att en judisk vänsteraktivist som kallat svenskar för "de sämsta av gojer" och "vidrig ohyra" hade uttryckt sådan missaktning som krävs för att uttalandet ska utgöra hets mot folkgrupp. Men nu vill Göta hovrätt pröva om aktivisten trots allt har gjort sig skyldig till åsiktsbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Justitiekanslern och Norrköpings tingsrätt är oense om huruvida det är tillåtet att uttrycka missaktning mot etniska svenskar, eller om sådana uttalanden utgör hets mot folkgrupp. Bakgrunden är att en person, som kallar sig "judisk socialist", publicerat en text där han kallar svenskar för "vidrig ohyra" som borde "utrotas".

Tingsrätten konstaterade i motsats till tidigare uttalanden från JK att hets mot svenskar visserligen omfattas av straffbestämmelsen, men ansåg inte att uttalandet som var föremål för prövning just i det fall som saken gällde, då uttalandet inte tillräckligt precist pekade ut den nordeuropeiska folkgruppen.

Frågan prövades som en del av ett tvistemål och överklagades av den förlorande parten, föreningen Spiritvs Neronis, som anser att uttalandet visst utgjorde hets mot folkgrupp. I sitt överklagande skrev föreningen bland annat att det skulle strida mot FN:s förbud mot rasdiskriminering att tillåta den typ av uttalanden om svenskar som motparten har gjort sig skyldig till. Och nu beslutar Göta hovrätt att fallet ska prövas även där.


Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus