Foto: Abida/Cc-By

Hundratusentals somalier på väg till Sverige

Publicerad 31 mars 2012 kl 10.31

Inrikes.2000 nya somalier till Sverige - varje vecka. Så kommer det att se ut inom en snar framtid, och anstormningen av den kraftigt bidragsfinansierade folkgruppen förväntas bara öka och öka hela tiden.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsverkets senaste prognos visade att ungefär 100 000 anhöriginvandrare kommer att komma till Sverige före slutet av 2013.

Nu verkar det som om prognosen kan vara ordentligt i underkant. Istället förväntas nu 2000 somalier ta sig till Sverige varje vecka. Och siffran kommer bara att öka och öka.

Jonas Lindgren, verksamhetschef på Migrationsverket, säger att han själv besökte den svenska ambassaden i Addis Abeba i Etiopien för någon vecka sedan såg runt 450 människor dagligen köa för att få åka Sverige.

- Ta 2000 personer gånger årets alla veckor så förstår du, säger Jonas Lindgren idag till Södermanlands Nyheter i en artikel som inte finns på nätet.

Den smått otroliga siffran innebär alltså att över 100 000 somalier kan komma till Sverige under bara ett år.

Antalet kommer dessutom att öka för varje år eftersom somalierna, när de väl kommer till Sverige, får automatiskt uppehållstillstånd och då kan hämta resten av sina släktingar till Sverige. Somaliernas födelsetal är flera gånger högre än svenskars.

Hur det svenska välfärdssystemet ska klara anstormningen är ytterst oklart. Av de somalier som bor i Sverige idag finansieras ungefär nio av tio med socialbidrag.

Den extrema ökningen av somaliska invandrare beror på de uppluckrade regler för anhöriginvandring som blev resultatet av regeringens överenskommelse med Miljöpartiet i invandringspolitiken. Sveriges gränser slås upp på vid gavel den 1 juli i år, när de nya reglerna börjar gälla.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0