Ledare

Inga fel i avslöjande om beredskap i hemvärnet

Publicerad 24 mars 2020 kl 20.48

Ledare. I söndags avslöjade Fria Tider att hemvärnet har gett order till sina soldater i Stockholms­området att packa skyddsmask och utrustning för att kunna sättas in inom sex timmar och "behålla stridsvärde i 24 timmar". Uppgifterna är korrekta, men regeringen förnekar nu att motivet bakom den hemliga ordern är att man tänker sätta Stockholm i karantän.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på söndagen som Fria Tider publicerade en artikel om att region Stockholm har hyrt in matcontainrar för att kunna frysa in upp till tusen kroppar efter coronaoffer, och placerat dem utanför infektionskliniken vid Karolinska.

I artikeln avslöjade Fria Tider också att hemvärnet har höjt beredskapen i huvudstadsregionen genom en skriftlig order till sina soldater, där de instrueras att ha väskorna packade med skyddsmask och proviant för att kunna "behålla stridsvärde i 24 timmar" och att kunna sättas in med bara sex timmars varsel.

Försvarsminister Peter Hultqvist bemöter nu Fria Tiders avslöjande i ett pressmeddelande där han dementerar att regeringen har planerat att använda hemvärnet för att framtvinga en karantän i Stockholmsområdet.

"Det pågår ingen sådan planering. Någon sådan order har inte gått ut till hemvärnsförbanden", skriver Hultqvist och fortsätter med att antyda att det kan vara Vladimir Putin som har planterat den felaktiga desinformationen i Fria Tider som en del av ett "informationskrig".

Uppgifterna, som är korrekta, kom dock inte från Putin utan från en källa inom hemvärnet som fått denna order via den ordinarie befälsordningen. För säkerhets skull inhämtade Fria Tider ett inspelat samtal där en chef inom hemvärnet bekräftade den skriftliga beredskapsordern, och där han säger att soldaterna ska vara redo att verkställa ett beslut om att sätta Stockholm i karantän. Uppgifterna om att en sådan planering pågick inom hemvärnet på söndagen är alltså bevisligen korrekta.

Fria Tider har däremot aldrig hävdat att det är regeringen som har gett order om en förberedelse för karantän. Det är fullt möjligt att Försvarsmakten har valt att ta höjd för ett sådant eventuellt kommande regeringsbeslut på eget initiativ, vilket för övrigt ingår i myndighetens uppdrag och inte är det minsta kontroversiellt.

Fria Tider hade alltså ingen agenda med att publicera avslöjandet, utöver att avslöja en order som regeringen försökt mörka.

Vi avslöjar inte militära hemligheter i Fria Tider, men när svenskt försvar sätts i beredskap att sättas in mot svenska medborgare kommer vi att avslöja det om vi kan. Inte för att det är fel eller för att åtgärden i detta läge inte är försvarbar, utan för att det saknas skäl att mörka.

För närvarande mörkar regeringen både sin strategi och sina planerade åtgärder mot corona. I bästa fall får medborgarna intryck av att regeringen har en dold plan, och i värsta fall att regeringen inte har någon plan alls. På denna tidning har vi allvarligt talat svårt att veta vad som är fallet.

I alla andra demokratiska länder sker planeringen av insatser mot viruset helt öppet. Valda åtgärder motiveras i sak och inte med argumentet att "vi lyssnar på våra expertmyndigheter", som i sin tur inte lyckas begripliggöra sina resonemang. Sverige borde ta efter dessa länder.

FRIA TIDER


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.