Invandrare hade kraftig bomb på tåg – frias

Publicerad 16 december 2019 kl 12.27

Inrikes. Mannen som åkte tåg och gick omkring med en kraftig bomb på Malmö Centralstation i somras frias nu från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, trots att bomben hade kunnat explodera av bara en stöt, uppger SVT Skåne.

Gilla artikeln på Facebook

Den 19-årige arab som i somras greps med en bomb på ett tåg i Malmö frias nu från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Detta trots att mannen verkligen hade en bomb, placerad i en nötburk, och att den hade kunnat explodera bara vid en stöt samt var lika kraftig som bomberna vid terrorattacken i Londons tunnelbana 2005.

Bomben bestod av 1,5 kilo sprängmedel med krutstubin och apterad sprängkapsel. En liknande bomb med ett halv kilo sprängmedel hade, enligt Försvarsmaktens utlåtande, kunnat blåsa ut en hel lägenhet.

Sprängladdningen var alltså livsfarlig och hade i princip kunnat explodera när som helst.

Mannens invändning är att han inte visste att det var en bomb. Han hade skickats till Malmö för att hämta saker åt en annan person för att betala av sina knarkskulder, hävdar han. Han trodde "bara" att han bar på knark och en pistol.

"När han i efterhand fick reda på att det var en bomb blev han chockad. Om han hade vetat att det var en bomb hade han sprungit därifrån", står det i domen.

Mannen döms i stället för vapenbrott, som han erkänt, till nio månaders fängelse.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0