Torkan i Iran beror på ett västerländskt väderkrig, enligt Irans kulturminister.

" />

Torkan i Iran beror på ett västerländskt väderkrig, enligt Irans kulturminister.

" />

Torkan i Iran beror på ett västerländskt väderkrig, enligt Irans kulturminister.

" />
Foto: NASA

Iran anklagar väst för väderkrig

Publicerad 27 juli 2012 kl 06.18

Vetenskap.Torkan i södra Iran är en del av ett västerländskt "väderkrig" hävdade Irans kultur­minister Hassan Mousavi i veckan och anklagade USA:s militär för att jaga iväg välbehövliga regnmoln från den islamiska republiken. Men medan västerländsk media roar sig rejält åt uttalandet kan Fria Tider visa att USA faktiskt har bedrivit väderkrig förut.

Gilla artikeln på Facebook

Det vad vid en ceremoni vid Irans meteorologiska institut som Hassan Mousavi sade att han var "misstänksam beträffande torkan i södra delen av landet." Förutom ekonomiska sanktioner, hävdade Mousavi, har väst lanserat ännu en typ av "mjukt krig" mot den islamiska republiken.

Han fortsatte med att anklaga väst för att med hjälp av "teknik" påverka landets klimat och för att orsaka sandstormar, torka och andra extrema väderförhållanden, skriver Daily Mail.

- Torkan är en akut fråga och det är uppenbart att väst bedriver mjuka krig... Denna nivå av torka är inte normal, sade Mousavi enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Fars och fortsatte:

- Enligt våra rapporter, vars trovärdighet har bekräftats, använder europeiska länder särskild teknik för att tvinga molnen att släppa ifrån sig sitt regn över deras kontinent.

Iraniernas teori förlöjligades i västerländsk press, men på svenska konspirationsforum fick nyheten ett positivt mottagande.

"Har vi därför så mycket regn och pissväder i Sverige för att vi torkar ut Iran?" frågade sig en skribent på sajten Whitetv.

Det är emellertid känt att väderkrig existerar och att USA har haft kapacitet att påverka väder under lång tid. Idag utförs vädermodifiering av civila företag och modifiering för militära syften är sedan 1977 förbjudet av FN, men den första storskaliga vädermodifieringen var troligen militär.

Den 20 mars 1974 hölls kongressförhör med representanter för USA:s försvarsmakt som fick berätta om den vädermodifiering som USA utförde i Vietnam 1967-1972. Syftet var då att öka regnmängden under perioden mars-november, när sydvästmonsunen rådde i landet, för att försvåra eller omöjliggöra fiendens transporter längs vägarna.

Enligt den svenska nu nedlagda försvarstidskriften Flygvapennytt (nr 2 år 1975, finns som PDF) använde man specialutrustade Herculesplan för att dumpa stora mängder silver- eller blyjodid över utvalda regnmoln.

Den första flygningen utfördes den 20 mars 1967 och den sista den 5 juli 1972. Hela operationen kostade cirka 3,6 miljarder dollar och totalt flög man 2 602 vädermodifie­ringsuppdrag under de sex åren.

Enligt Flygvapennytt var det möjligt att manipulera varje lämpligt moln inom ett flodområ­de. Förtur gavs de konvektiva moln som befann sig direkt över vägar, vägkorsningar och flodövergångar.

Under de sex åren beräknade USA att man lyckats öka nederbörden i området med 30 procent.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Säpo vill förbjuda "terrorpropaganda"

Svårt att förena yttrandefrihet och invandring. Därför föreslår Säkerhetspolisen långtgående begränsningar – av yttrandefriheten.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.