Konflikten Israel-Palestina

Israeliska soldater och säkerhetsstyrkor jagar palestinska terrorister på Västbanken.

Israel fruktar ny palestinsk intifada

Publicerad 5 oktober 2015 kl 10.38

Utrikes. Oron växer just nu i Israel över ännu en palestinsk revolt, så kallad intifada. Bakgrunden är bland annat ett brutalt knivdåd i lördags kväll då en israelisk småbarnsfamilj knivhöggs i Jerusalem.
– Det var massor av araber runtomkring som tittade på, skrattade och log, säger den knivskurna mamman.

Gilla artikeln på Facebook

Tre olika terrordåd de senaste dagarna har skördat sammanlagt fyra israelers liv, rapporterar AP.

I torsdags besköts en judisk bosättarfamilj när de färdades i sin bil på Västbanken. Mamman och pappan i familjen dödades medan de fyra barnen i bilen överlevde.

I lördags kväll gick en palestinsk 19-åring till attack mot en småbarnsfamilj i gamla stan i Jerusalem. 19-åringen högg ihjäl pappan, knivskar mamman svårt och skadade även deras tvååriga barn innan han gav sig på och högg ihjäl ytterligare en israelisk man.

Bara några timmar senare, tidigt på söndagsmorgonen, knivskars en 15-årig israelisk pojke svårt av en 19-årig palestinier som själv sköts ihjäl av israeliska soldater. På Facebook hade 19-åringen skrivit "antingen martyrskap eller seger" innan han utförde terrordådet.

Enligt Adele Banita, den knivskurna kvinna vars man höggs ihjäl inför hennes ögon i lördags kväll, var det ingen av palestinierna i närheten som ingrep och försökte stoppa attacken.

– Det var massor av araber runtomkring som tittade på, skrattade och log, berättar hon.

Medan hon sprang för att söka hjälp blev hon istället misshandlad och spottad på av araberna.

– Medan jag fortfarande hade kniven i mig slog de mig och skrattade åt mig, påstår hon.

Efter söndagens knivattack beslutade sig de israeliska myndigheterna för att ta det drastiska beslutet att bannlysa alla palestinier från Jerusalems gamla stadsdelar under en två dagar lång judisk festival.

– Det är ett drastiskt beslut som tagits för att säkerställa att inga fler attacker inträffar under den judiska festivalen när tusentals människor besöka gamla stan, kommenterar polistalesmannen Micky Rosenfeld.

Palestinier som arbetar i stadsdelen tillåts dock fortsatt tillträde till den.

Efter torsdagens beskjutning av en judisk familj på Västbanken, då två människor dödades, stormade hundratals israeliska soldater under fredagen in på den palestinska Västbanken. Enligt den israeliska militären har flera misstänkta palestinier gripits under helgen, misstänkta för att ligga bakom dådet.

Efter terrordåden och de växande spänningarna mellan Israel och palestina hävdar den kände israeliske politiske kommentatorn Nahum Barnea, som skriver för dagstidningen Yediot Ahronot, att en tredje intifada ligger och gror under ytan. Barnea skriver samtidigt att det politiska ledarskapet i Israel undvikar att nämna saker vid dess rätta namn för att slippa undan ansvar.

Från palestinskt håll tonas dock de påståendena ned. Bland annat lyfts det faktum fram att det palestinska ledarskapet inte har något att vinna på en väpnad konflikt med den israeliska militären.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0