Italien öppnar samhället med rekordlåga dödssiffror

Publicerad 4 maj 2020 kl 10.00

Utrikes. Under måndagen återgår flera miljoner italienare till arbetet. Men det är med en påtaglig social oro som landet sakta öppnar upp igen efter två månaders karantän.

Gilla artikeln på Facebook

Idag öppnar Italien sakta upp sitt samhälle igen. Det innebär att landet går in i fas två av sin coronastrategi.

Bland annat kommer nu fyra miljoner personer återgå till arbete.

Även restauranger tillåts öppna, men bara för att sälja hämtmat. Det finns en avrådan om att åka kollektivt och munskydd är obligatoriskt på allmänna platser inomhus.

Den 1 juni ska fler verksamheter få öppna, så som barer och klädbutiker.

Under söndagen rapporterade Italien 174 nya dödsfall i covid-19. Det är den lägsta siffran sedan den nationella karantänen inleddes för knappt två månader sedan.

Södra Italien har drabbats relativt lindrigt av själva coronadöden medan Lombardiet i norra Italien ensamt står för hälften av de nära 30.000 dödsfallen i landet.

De södra delarna är dock fattigare och nu pratar befolkningen om "revolt", uppger SVT. Situationen utnyttjas av maffian, som har pengar och kan locka in människor i kriminalitet.

Landet är också delat i hur covid-19 bör hanteras. Vissa företagare anser att regeringen tar för mycket hänsyn till smittan.

– Det är många väldigt olika och starka känslor just nu i Italien. Det finns en jättestor oro, dels hos regeringen och dels hos allmänheten, för vad som kommer att hända nu när man öppnar. Samtidigt finns den här skenande nyfattigdomen där 10 miljoner italienare riskerar fattigdom, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup i SVT och påpekar att det redan sker "protester" i landet.

Enligt Wegerup finns det pizzabagare i södra Italien som nu väljer att dela ut pizzor gratis för att fattiga människor ska ha något att äta.

Som Fria Tider rapporterade i helgen finns det också runt en halv miljon illegala invandrare i landet, där svårigheterna att hantera coronakrisen kan vara ännu värre än bland övriga befolkningen.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0