Invandrarbidragens dödsoffer
Renato Cortese vid den italienska polisen arbetar med att stoppa människosmugglingen.

Italien: Sveriges fel att tusentals dör på Medelhavet

  • Invandrarna lockas av de generösa invandrarbidragen i Sverige
  • Människosmugglingen organiseras av kriminella invandrarligor i Sverige
Publicerad 22 april 2015 kl 10.44

Utrikes. Det är Sveriges fel att tusentals människor de senaste veckorna dött på Medelhavet när de försökt ta sig från Afrika till Europa – det hävdade den italienska polisen igår.

Gilla artikeln på Facebook

Polistalesmannen Renato Cortese sade vid en presskonferens igår att människosmugglingen över Medelhavet organiseras av ett kriminellt nätverk av invandrare med bas i bland annat Sverige. Han sade sig även vara förvånad över att bankerna inte ingriper, utan låter dessa kriminella ligor öppna bankkonton i Sverige för sin illegala verksamhet.

Men Sverige fick under gårdagen skulden på mer än ett sätt. Vid utfrågningen menade Cortese att det inte är Italien som araberna och afrikanerna lockas av, utan länder som Storbritannien, Tyskland, Norge och Sverige. Till Sverige lockas invandrarna av generösa invandrarbidrag och skattefinansierad livstidsförsörjning för dem som inte kan eller vill arbeta.

– Det slutliga målet för invandrarna är ofta Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien, sade Cortese samtidigt som det konstaterades att Italien var det "minst eftertraktade landet" att invandra till.

Av de fyra länderna uppges Sverige samtidigt vara dyrast att ta sig till – det kostar upp till tre gånger så mycket för invandrarna att bli smugglade till Sverige som att försöka ta sig till exempelvis Tyskland eller Storbritannien. En anledning till det kan vara att det är mindre risk att bli utvisad från Sverige.

– Vissa invandrare betalar mellan 500 och tusen euro för att ta sig till Tyskland, andra mellan tusen och 1500 för att ta sig hela vägen till de skandinaviska länderna, sade Cortese.

Den italienska polisens utpekande av Sverige som nav för människosmugglingen bekräftas samtidigt av deras svenska kollegor.

– Vi vet att många av människosmugglarna har kopplingar till Sverige, det är därför inte konstigt om de har konton i Sverige, säger en poliskälla till vänsterliberala Dagens Nyheter.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Boende flyr Norsborg efter mordet

"Många tycker att det här var droppen." Ser inte längre området som säkert efter 12-åringen skjutits ihjäl.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0