J.K. Rowling och Lloyd Russell-Moyle.

J.K. Rowling anklagas för "transfobi" efter sarkastisk tweet om kvinnor

Publicerad 29 juni 2020 kl 09.10

Kultur. Den brittiska författarinnan Joanne Rowling, även känd som J.K. Rowling, har hamnat i konflikt med transaktivister efter yttranden till försvar för att det bara finns två kön.

Gilla artikeln på Facebook

"Människor som har mens. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för sådana människor. Kan någon hjälpa mig?"

Det var i början av månaden som den brittiska Harry Potter-skaparen skrev ett sarkastiskt inlägg på Twitter som av många uppfattats som ett så kallat transfobiskt inlägg i debatten om huruvida det finns fler kön än man och kvinna.

"Om kön inte är något verkligt, så finns ingen attraktion mellan människor av samma kön. Om kön inte är något verkligt, så suddar man ut kvinnors levda vardag globalt", fortsatte Rowling i ett annat inlägg som avslutades med ett "Det är inte hat att säga sanningen".

Några dagar senare publicerade hon en essä på sin hemsida där hon utvecklar sina tankar. Bland annat uttrycker hon där farhågor för att unga sårbara människor genomgår könsoperationer som de senare ångrar. Hon berättar också att även hon själv mådde psykiskt dåligt som ung, och om hon växt upp idag befarar hon att hon dragits med av transtrenden och försökt operera om sig till en man.

Rowling berättar också att hon själv utsatts för våld och sexuella övergrepp och att hon tycker det är bra att det finns platser i samhället, som omklädningsrum och offentliga toaletter, som bara är till för kvinnor. Platser dit män som påstår sig vara kvinnor inte har tillträde.

Men det är åsikter och tankar som retar gallfeber på så kallade transaktivister och övriga liberaler, som menar att var och en har rätt att själva välja vilket kön de vill tillhöra. En av dem som gett sig in i debatten är den brittiske parlamentsledamoten Lloyd Russell-Moyle, som ingår i Labours skuggregering. I en debattartikel, som han senare delvis ångrat, anklagar han Rowling för att sprida hat mot transsexuella.

J.K. Rowling har gjort sig känd för sina vänsteråsikter, och inte varit sen med att angripa andra kändisar som hon anser uttrycker sig olämpligt. För tre år sedan anklagade hon den svenske Youtubeprofilen Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, för att vara fascist.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Historikern Christopher Lasch hjälper oss förstå explosiva läget efter USA-valet.0 Plus

Mer från Kultur

Tar över agentnumret 007. "Ett steg bort från giftig maskulinitet."0 

Den populäre skådespelaren blev 90 år gammal. Sorgsna reaktioner i sociala medier: "Detta är i sanning ett skitår."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0