J.K. Rowling och Lloyd Russell-Moyle.

J.K. Rowling anklagas för "transfobi" efter sarkastisk tweet om kvinnor

Publicerad 29 juni 2020 kl 09.10

Kultur. Den brittiska författarinnan Joanne Rowling, även känd som J.K. Rowling, har hamnat i konflikt med transaktivister efter yttranden till försvar för att det bara finns två kön.

Gilla artikeln på Facebook

"Människor som har mens. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för sådana människor. Kan någon hjälpa mig?"

Det var i början av månaden som den brittiska Harry Potter-skaparen skrev ett sarkastiskt inlägg på Twitter som av många uppfattats som ett så kallat transfobiskt inlägg i debatten om huruvida det finns fler kön än man och kvinna.

"Om kön inte är något verkligt, så finns ingen attraktion mellan människor av samma kön. Om kön inte är något verkligt, så suddar man ut kvinnors levda vardag globalt", fortsatte Rowling i ett annat inlägg som avslutades med ett "Det är inte hat att säga sanningen".

Några dagar senare publicerade hon en essä på sin hemsida där hon utvecklar sina tankar. Bland annat uttrycker hon där farhågor för att unga sårbara människor genomgår könsoperationer som de senare ångrar. Hon berättar också att även hon själv mådde psykiskt dåligt som ung, och om hon växt upp idag befarar hon att hon dragits med av transtrenden och försökt operera om sig till en man.

Rowling berättar också att hon själv utsatts för våld och sexuella övergrepp och att hon tycker det är bra att det finns platser i samhället, som omklädningsrum och offentliga toaletter, som bara är till för kvinnor. Platser dit män som påstår sig vara kvinnor inte har tillträde.

Men det är åsikter och tankar som retar gallfeber på så kallade transaktivister och övriga liberaler, som menar att var och en har rätt att själva välja vilket kön de vill tillhöra. En av dem som gett sig in i debatten är den brittiske parlamentsledamoten Lloyd Russell-Moyle, som ingår i Labours skuggregering. I en debattartikel, som han senare delvis ångrat, anklagar han Rowling för att sprida hat mot transsexuella.

J.K. Rowling har gjort sig känd för sina vänsteråsikter, och inte varit sen med att angripa andra kändisar som hon anser uttrycker sig olämpligt. För tre år sedan anklagade hon den svenske Youtubeprofilen Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, för att vara fascist.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0