TOG SIG UR KRISEN: Journalisterna Arild Opheim och Elin Gjuvsland kämpade hårt för att inte bli rasister efter att ha utsatts för ett brutalt övergrepp. Lösningen blev att skriva en bok där de förde fram tesen att det var deras eget fel att de blev rånade, eftersom Norge inte släpper in fler invandrare. (323440/7300793@N06/CC-BY-NC)

Journalister: Blir du rånad av invandrare får du skylla dig själv

Publicerad 14 november 2013 kl 18.43

Politik.Natten till julafton för två år sedan bröt sig arabiska invandrare in i Arild Opheim och Elin Gjuvslands hem och utsatte paret för fysisk och psykisk terror innan de försvann med alla deras värdesaker. Efter en lång tids självrannsakan har de två journalisterna nu kommit fram till att det som skedde var deras eget fel – och att alla andra som utsatts för övergrepp av invandrare också har sig själva att skylla. "Vi har åtminstone inte blivit rasister", berättar paret stolt.

Gilla artikeln på Facebook

–– Don't look. Sleep. If look, we kill, befallde den ene araben, som just hade klamrat sig fast vid Elin Ruhlin Gjuvslands nakna kropp.

Bredvid henne i sängen utsattes Arild Opheim för samma behandling av gärningsman nummer två. Journalisterna, som sedan länge varit anställda på statliga NRK, bands sedan fast och tvingades ge ifrån sig sina värdesaker samt bankkort med pinkoder.

–– Jag fick panik. Jag förstod att det viktigaste var att inte se på dem, utan bara göra som de sade, säger Gjuvsland till Dagbladet.

Redan samma morgon kunde polisen gripa en av gärningsmännen, en 18-årig man från Algeriet som senare dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Det blev inledningen på en lång bearbetningsprocess för de två journalisterna, som bestämde sig för att skriva en bok om händelsen.

Vägrade bli rasister
Paret berättar att deras allra största skräck var att de skulle utveckla rasistiska attityder på grund av upplevelsen, eller att andra skulle kunna uppfatta dem som rasister. Elin Gjuvsland berättar att hon "tänkte dåliga tankar" om invandrare och att det gick så långt att hon inte ens tålde att höra små pojkar prata arabiska.

Journalisterna började också göra ovälkomna analyser, som till exempel att det på något sätt skulle ha med invandringen att göra att i princip samtliga rån och våldtäkter i Oslo begås av invandrare.

För att motverka de obehagliga impulserna bestämde de sig för att i boken, "Ovälkomna gäster", lansera tesen att allting i själva verket var norrmännens fel, och när invandrarna betedde sig illa så berodde det på rasistiska strukturer och att Norge inte släppte in ännu fler invandrare.

"Vackra pojkar från Nordafrika"
Elin Gjuvsland har dessutom kommit fram till att det i själva verket var synd om de män som terroriserade henne den där julnatten. Hon beskriver dem nu som "fina, vackra pojkar från Nordafrika" som bara ville ha lite extra kontanter för att kunna åka på semester till länderna de flytt från.

– – De ville resa hem och träffa sina familjer igen och behövde 20 000. De hade ett tufft liv medan norrmän har det bra. De förtjänade detta, menade de, säger Gjuvsland till Dagbladet.

Vi förtjänar att rånas
Att personer som utsätts för grova rån av invandrare får skylla sig själva är också det budskap som lyser igenom i boken.

"Ja, vi får det vi förtjänar", sammanfattar Gjuvsland och Opheim i ett debattinlägg. "Vi får det vi förtjänar på grund av den invandringspolitik som Norge och Europa för. Eftersom den är för begränsad."

Arild Opheim berättar för Dagbladet att hans känsla av grundläggande trygghet visserligen numera är som bortblåst, och att han är väldigt orolig för sina barn.

–– Men vi har åtminstone inte blivit rasister, säger han.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.