Ebolautbrottet i Afrika

Ökat svenskt stöd till ebolakrisen

Publicerad 27 augusti 2014 kl 15.52

Utrikes. Ebolautbrottet i Västafrika är ännu inte under kontroll. Sida har nu beslutat om ytterligare stöd på 7 miljoner kronor utöver de nära 13 miljoner som redan betalats ut till olika organisationer som arbetar i de drabbade länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Gilla artikeln på Facebook

– Situation är mycket allvarlig och länderna som redan innan utbrottet haft svaga sjukvårdsystem står inför tuffa utmaningar, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i ett uttalande.

Sida ökar det akuta humanitära stödet med 5 miljoner kronor till Läkare utan gränser och 2 miljoner kronor till International Rescue Committe, för att stärka kapaciteten att motverka viruset och hjälpa befolkningen i regionen.

Det svenska stödet sedan utbrottet är nära 20 miljoner kronor och insatserna beräknas ha nått mer än 13 miljoner människor. Insatserna har fokuserat på medicinskt och psykosocialt stöd, bland annat genom utbildning av vårdpersonal, men också logistiskt stöd och att stärka kapaciteten hos regionens hälsoministerier.

– Omvärldens bidrag är betydelsefullt och i det här läget måste arbetet vara brett upplagt och både stärka hälsosystemens kapacitet men också sprida information och kunskap till befolkningarna i de drabbade länderna, säger Anders Molin, hälsoexpert på Sida.

Sedan virusutbrottet i mars i år beräknas upp mot 1.500 personer ha avlidit på grund av viruset, ett stort antal människor har smittats och behöver vård. Ebola orsakar blödarfeber och är ett av världens farligaste virus. Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat situationen som ett internationellt hot mot människors hälsa.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0