Foto: CC-licens/pressbild

Kemipris för upp­täckt av cell­receptorer

Publicerad 10 oktober 2012 kl 14.21

Vetenskap.Robert J. Lefkowitz och Brian K. Kobilka får årets Nobelpris i kemi för sin forskning på G-proteinkopplade receptorer.

Gilla artikeln på Facebook

De båda amerikanska forskarna har gjort viktiga upptäckter som förklarar hur celler interagerar med sin omgivning med hjälp av små receptorer. Ett tusental sådana G-proteinkopplade receptorer mottagliga för olika hormoner, dofter, ljus mm är idag kända. Omkring hälften av alla dagens läkemedel är beroende av att samverka med dessa receptorer för att ge önskad effekt.

Lefkowitz påbörjade sin forskning redan 1968 och rekryterade Kobilka under 1980-talet för att försöka isolera vilken gen som kodade för ?-adrenerga receptorn. När genen analyserades upptäckte de att receptorn var väldigt lik en receptor som fångar ljus i ögat. Det visade sig att man var en hel familj av tidigare okända receptorer på spåren som ser ut och fungerar på väldigt likartade sätt.

För att demonstrera för pressen vilken roll de här receptorerna har i det vardagliga livet började professor Sven Ledin med att högt skrika "BU!". Därefter förklarade han att kroppen, när man blir skrämd, producerar adrenalin som ställer in kroppen på att antingen fly eller fäkta. Miljoner cellreceptorer i hela kroppen aktiveras av de hormoner som utsöndras för att förbereda sig på att agera. Forskning som Lefkowitz och Kobilka nu alltså belönats för.

Professor Sara Snogerup Linse tog därefter över och förklarade medan hon bad om en kopp kaffe vilken roll cellreceptorerna har medan man dricker kaffe.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Dansk gettopoet hittad död. Yahya Hassan väckte stor uppståndelse redan som tonåring.0