Klart för masstestning av Skånes befolkning

Publicerad 6 augusti 2020 kl 15.30

Inrikes. Region Skåne har nu gjort klart för masstestning för antikroppar bland skåningar. Alla vuxna i länet erbjuds att göra testet. Men det kostar 200 kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Skåne som nu alla personer över 18 år och folkbokförda i länet kan boka tid för antikroppstest.

Testet visar tecken på genomgången covid-19-sjukdom och tidsbokning görs via 1177.se.

– Det är glädjande att vi kan erbjuda alla vuxna skåningar antikroppstest. Jag förstår att det är många som vill veta om de har antikroppar för covid-19, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, i ett pressmeddelande.

– Med den utökade antikroppstestningen kan fler skåningar samt sjukvården få en tydligare bild över läget i Skåne. Region Skåne tar covid-19-pandemin på största allvar och kommer därför erbjuda tester brett för antikroppar bland befolkningen, påpekar han.

Provtagning kan endast ske efter tidsbokning. Men hur många som väl kommer ta testet är oklart. Egenavgiften för provet är nämligen 200 kronor och avgiften omfattas inte av högkostnadsskyddet.

– Provtagning sker genom ett blodprov i armen, ett så kallat venöst prov, och påvisar antikroppar mot SARS-CoV-2 som är viruset som orsakar covid-19. För att antikroppar ska ha hunnit bildas, måste den som provtas ha varit symptomfri i minst 14 dagar, säger Lena Luts, medicinsk rådgivare i Region Skåne.

Inledningsvis sker provtagningen på åtta orter: Malmö, Lund, Landskrona, Trelleborg, Helsingborg, Klippan, Kristianstad och Ystad.

Den som bokar tid ska ha haft symtom tidigare i år som kan stämma med covid-19, vid provtagningen ha varit symptomfri i minst 14 dagar, vara folkbokförd i Region Skåne och vara minst 18 år gammal.

Provtagningen inleds måndagen den 10 augusti.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0