"Kör snabbt invandrade barn" – budskap på skylt efter kravaller i Örebro

Publicerad 21 september 2016 kl 13.19
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En skylt som under helgen dök upp i stadsdelen Haga i Örebro rör upp starka känslor – åtminstone hos vänsterpartisten och journalisten Lena Gunnarsson.
– Vi vill uppmana alla som har fått bilar uppbrända att gå ihop och samla ihop till eventuella terapi­kostnader som Lena haft på grund av den här grova kränkningen, säger en talesman för sajten bakom skylten.

Gilla artikeln på Facebook

"Kör snabbt invandrade barn". Så står det på en skylt som i lördags sattes upp nära Oxhagen i Örebro efter en natt av kravaller där ett 30-tal personer gått till attack mot polisen med stenar och molotov­cocktails. En polisbil vandaliserades under oroligheterna.

Anlagd brand och polisbil vandaliserad vid kravaller i Örebro

På morgonen fick vänsterpartisten Lena Gunnarsson, tidigare journalist på bland annat Flamman och Skånska dagbladet, en chock när hon fick syn på skylten. Hon ville riva ned den, men var på väg till ett yogapass och hann inte göra det just då.

"Det jag förskräcks över -utöver själva skylten - är att när jag åkte hem hade fortfarande ingen tagit ner den", skriver hon på Facebook.

Hon tycker också att fler invandrare "borde ha känt sig kränkta av skylten" och är upprörd över att fler inte reagerar. En mentalitet som, enligt henne, "är lika oroande som rasismen".

När Fria Tider ringer upp Gunnarsson behöver hon en stund på sig för att fundera över om hon vill svara på frågor eller inte. Bland annat vill hon tänka en stund på om Fria Tider är en högertidning eller så kallad "högerextrem tidskrift".

– Jag håller på och funderar på om jag ens vill ställa upp och svara på frågorna, säger hon.

– Jag tror inte jag vill delta faktiskt, fortsätter hon efter ytterligare en stund.

Bakom skylten om "invandrade barn" står satirsajten koling.nu. Fria Tider har pratat med en talesman för sajten som endast kallar sig för "Axel" och som säger att det inte är de som satt upp skylten i Örebro.

– Vi har alltså designat den här skylten, sedan är det någon annan som har gått och satt upp den, säger han.

Koling.nu är närstående den national­istiska aktions­gruppen Nordisk Ungdom. På sidan publiceras politiska satir­bilder som ofta handlar om invandring eller invandrings­relaterad kriminalitet. Skylten om "invandrade barn" lades upp på sajten för ett par månader sedan.

– Skylten har rätt tydlig koppling till den klassiska "kör sakta lekande barn" och då har vi bara gjort om den, berättar Axel.

Han säger att han tycker att det är "helt fantastiskt" när deras verk "får eget liv och fortsätter utvecklas av andra".

– Det är väldigt positivt och spännande när andra personer tar någonting vi skapat och fortsätter göra något av det, som i det här fallet göra en installation av en bild, säger han.

Samtidigt säger han sig ha full förståelse för Lena Gunnarsson och att hon tagit illa vid sig av skylten.

– Koling.nu ställer sig helt bakom Lena Gunnarsson och vi vill uppmana alla som har fått bilar uppbrända att gå ihop och samla ihop till eventuella terapikostnader som Lena haft på grund av den här grova kränkningen, säger Axel sarkastiskt.


Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.