Genrebild.

Kungsbacka vill att allmänheten tar emot 100-tals nyanlända – i sina hem

Publicerad 26 oktober 2018 kl 12.10

Inrikes. Kungsbacka kommun har just nu så kallad "akut bostadskris" och vill därför att svenskar öppnar upp sina hem för nyanlända invandrare från Mellanöstern och Afrika.

Gilla artikeln på Facebook

Kungsbacka kommun kan inte hitta bostäder åt alla de 400 nyanlända invandrare som man beordrats ta emot det här året.

Bostadsbristen i Kungsbacka har varit stor under många år, skriver Kungsbacka i ett pressmeddelande. Men kommunen tvingas ändå ta emot ännu fler invandrare.

Under 2018 ska man ordna boende till 293 nyanlända och även 80 personer som skulle ha tagits emot under 2017. Fram till i somras lyckades kommunen ta emot nyanlända i den takt som lagen kräver. Men efter sommaren har kommunen inte lyckats erbjuda boende i samma takt längre, vilket innebär att man nu på kort tid måste ta emot ett stort antal.

Det handlar om cirka 100 personer under perioden oktober till december 2018 och därefter cirka 20 personer per månad.

– Den här situationen är inget vi önskar, men för att göra det vi enligt lag är ålagda att göra så blir det tyvärr ett mottagande i sovsalar. Vi har trots upprepade dialoger med Migrationsverket inte fått skjuta på vårt mottagande till dess vi har färdigställda bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg.

Kommunen gjorde under vintern en upphandling av villavagnar för att lösa 2018 års mottagande av nyanlända. Villavagnarna är dock försenade, bland annat på grund av att byggloven överklagas och att markberedningen tar längre tid än beräknat. Därför kommer kommunen att behöva öppna upp fler sovsalar för att kunna ge de nya invånarna tak över huvudet.

– Det är beklagligt att det här är det enda vi kan erbjuda, särskilt eftersom det är många barnfamiljer som väntar på att komma till Kungsbacka. Sovsalar är inte ett värdigt boende, säger integrationschef Karin Martinsson.

– För att uppnå god integration är vår ambition att erbjuda ett fullvärdigt boende, där det finns goda förutsättningar för våra nya kommuninvånare att etablera sig

Därför hoppas nu kommunen att Kungsbackas invånare ska ställa upp – och öppna sina privata hem för invandrarna.

"Har du som privatperson utrymme för en inneboende eller vill du hyra ut exempelvis ett Attefallshus? Då vill Kungsbacka kommun komma i kontakt med dig", skriver kommunen på sin hemsida.


Nyheter från förstasidan

"Skicka hem henne!" – publikens slagord på Trumpmötet

Trumps hårda attack mot vänsterpolitikern. Stor del av publiken skanderade att Ilhan Omar borde skickas hem till Somalia.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0