Kvinnomisshandlare ska utvisas trots lågt straff

Publicerad 19 juni 2019 kl 09.55

Inrikes. En man som hade vistats drygt fyra år i Sverige dömdes till fängelse i tre månader för att ha misshandlat sin sambo och hennes barn. Trots att han var tidigare ostraffad har Högsta domstolen beslutat om utvisning, med hänsyn till risken för återfall.

Gilla artikeln på Facebook

Den dömde är medborgare i Albanien och har arbete och bostad i Sverige. Han hade bott i Sverige i drygt fyra år när han åtalades och dömdes för misshandel, ringa misshandel och ofredande till fängelse i tre månader. Brotten riktades mot mannens sambo och två av hennes tre barn.

Brotten hade begåtts vid flera tillfällen under en längre period och vid förhandlingen i Högsta domstolen berättade mannen och sambon att de fortfarande lever tillsammans.

Högsta domstolen konstaterar i domen att våld i nära relationer "i hög grad är ett upprepningsbrott och att risken för att en person som utsatts för våld kan utsättas igen är högre än vid många andra typer av brott". Mot den bakgrunden och med hänsyn till omständigheterna i det aktuella fallet finner Högsta domstolen att det kan antas att den dömde kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Vidare skriver HD att det inte krävs synnerliga skäl för att utvisning ska få ske men att det ska tas hänsyn till den dömdes anknytning till Sverige. Mannens anknytning till Sverige har inte ansetts vara så stark att han trots återfallsrisken ska få stanna.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0