Tyler/Cliffski/CC-BY-SA

Kvinnor: Röd hy sexigast

Publicerad 9 oktober 2012 kl 06.55

Vetenskap.En ny studie visar att brittiska kvinnor föredrar män med rödblommig hy. För mycket rött och för bleka ansikten ratas dock. En lagom röd hy sätts i samband med god blodcirkulation och bra hälsa.

Gilla artikeln på Facebook

I en studie från St Andrews, Nottinghams och Durhams universitet ombads 45 kvinnor att göra om hyn på 21 foton på unga män så att männen skulle bli mer attraktiva.

Kvinnorna som kunde välja mellan att göra hyn mer gulaktig eller mer rödaktig valde i regel att lägga på lite mer rosa på hyn. Anledningen, uppger Daily Mail, är att rödblommiga kinder är en indikation på god blodcirkulation och bra hälsa.

Forskaren David Perrett uppger att det är första gången en studie har visat att kvinnor föredrar lysande, mer färggranna män, vilket är vanligt hos många arter i djurriket.

När kvinnorna ombads att göra männen mer dominanta lade kvinnorna på ännu mera rött. Detta stämmer med forskarnas uppgifter om att det är vanligt att män med röd hy har höga halter av testosteron.

Att kvinnorna inte attraherades av män med hudtoner i ytterlägena på skalan var inte så märkligt. Ett mycket blekt ansikte kan nämligen tyda på rädsla eller sjukdom och en väldigt röd hy kan indikera alkoholmissbruk, enligt forskarna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Här lynchas vita av svarta mobbar

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Vanligt socker kan upptäcka Alzheimers. Drabbade har mer socker i hjärnan än andra.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus