Almedalen 2014

S: Skötsamma elever ska få sämre lärare

  • Lägre lärarlön på skolor med duktiga elever
  • 1,1 miljard ska spenderas på utsatta skolor
  • RUT-avdrag för läxhjälp förbjuds
Publicerad 29 juni 2014 kl 20.34

Inrikes. Skolor med skötsamma elever ska få sämre lärare, lovar Stefan Löfven i ett tal i Almedalen idag. Vallöftet är en del av Socialdemokraternas program för att öka den så kallade jämlikheten i skolan.

Gilla artikeln på Facebook

Stefan Löfven vill att skattebetalarna ska spendera totalt 1,1 miljard på en ny skolsatsning. Socialdemokraterna vill att pengar ska öronmärkas till skolor i "utsatta områden" – en reform som ska se till att skolor med skötsamma elever får betydligt sämre lärare än skolor med elever från utsatta grupper.

– Vi ska investera så att skolor med de tuffaste förutsättningarna får störst stöd, och de bästa lärarna lockas dit, sade S-ledaren under sitt tal i Almedalen vid 20-tiden på söndagskvällen.

Konkret handlar det om ett lönelyft på 5.000 kronor i månaden för att locka lärare till skolor med många invandrarelever, eller skolor som har problem med låga resultat. Att ge elever olika mycket skattepengar beroende på deras etniska tillhörighet kallar Socialdemokraterna för att satsa på jämlikhet.

– Vi har tre fokusområden som ska styra skolpolitiken: Att höja kunskapsresultaten, att öka jämlikheten och att höja attraktiviteten i läraryrket, sade Stefan Löfven.

Det ska även bli omöjligt för föräldrar att använda det så kallade RUT-avdraget för att anlita bättre lärare i privat regi.

– Därför ska Läx-RUT ersättas med läxhjälp för alla. I vår skola ska stöd ges efter behov – inte betalningsförmåga, dundrade Stefan Löfven.


Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.