Läkare beskriver IS-kvinnor som livsfarliga: Ingen som ångrar sig

Publicerad 20 juni 2019 kl 18.21

Utrikes. IS-kvinnorna i lägret i Syrien är så farliga att de måste ställas inför rätta och fråntas sina barn. Det berättar den kurdiska läkaren Nemam Ghafouri för Yle Uutiset.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige hade både politiker och media engagerat sig för att få hit IS-terroristers barn från Syrien.

Och IS-medlemmarna själva har påstått allt från att de kört ambulans till att de bakat kladdkaka och drivit frisörsalong.

Den kurdiska läkaren Nemam Ghafouri målar upp en helvetisk bild av lägret al-Hol i Syrien, där tiotusentals IS-kvinnor och barn är placerade.

Lägret är en grogrund för ännu mer islamistisk terrorism, förklarar hon för Yle. Hon har aldrig sett något liknande, jämfört med läger hon sett i Afrika och Indien. Barnen måste tas ifrån kvinnorna, betonar hon.

Enligt Ghafouri har lägret tagits över av IS-kvinnorna i så hög utsträckning att Islamiska Statens kalifat kan sägas ha flyttats dit.

Hon förklarar för den finska tidningen att hon inte har kunnat finna en enda kvinna som känt någon ånger över vad som skett. Tvärtom försöker de fullfölja IS mål. Mammorna skriker till sina barn att de ska fortsätta bygga kalifatet och att det är via just barnen som terrorsektens kalifat kommer överleva.

– De beordrar också sina barn att ropa "Allahu akbar", och att stena journalister eller vårdpersonal på platsen, säger hon till Yle.

Nemam Ghafouri beskriver IS-kvinnorna som livsfarliga för barnen och det vore som en "tickande bomb" att låta dem fortsätta ta hand om barnen. Ghafouri anser att IS-kvinnorna måste ställas inför rätta i domstol i Irak eller kurdiskkontrollerade områden, och att de inte ens är värda att kallas mammor. Enligt henne är det ingen skillnad på IS-kvinnorna och de män som deltagit i Islamiska Statens strider.

Läkaren berättar också att hon träffat yazidiska kvinnor som vittnat om IS-kvinnornas roll i terrorsekten. De har förklarat hur IS-kvinnorna deltog aktivt i övergreppen och bland annat höll fast tillfångatagna sexslavar medan deras män våldtog dem. På grund av svartsjuka ska IS-kvinnorna även ha klippt av håret på männens våldtäktsoffer.


Nyheter från förstasidan

"Ren rasism?" – L-toppens reaktion när bilist tutar på långsamma afghaner

Liberalen hånas friskt. Berättade om misstänkt rasistattack vid parkeringsinfart i Sala.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om västs och östs vägval.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0