Ebolautbrottet i Afrika

Läkemedel mot ebola ger viss effekt

Publicerad 24 februari 2015 kl 12.08

Utrikes. Ett japanskt läkemedel mot ebola, kallat favipiravir, kan enligt tester halvera dödligheten bland ebolapatienter – men bara hos dem med låg virusnivå i blodet, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Den pågående kliniska prövningen, som leds av det franska forskningsinstitutet INSERM, påbörjades i mitten av december vid Läkare utan gränsers ebolacenter i Guéckédou i i Guinea.

Annick Antierens, som är ansvarig för läkemedelsprövningen på Läkare utan gränser, betonar att resultaten är preliminära och behöver bekräftas.

– Men vad vi ser hittills är inga goda nyheter för en betydande del av patienterna, nämligen för alla dem som mår sämst. Favipiravir är inte en mirakelkur mot ebola, säger Antierens i ett pressmeddelande.

Enligt de första resultaten från forskningsinstitutet INSERM kan favipiravir göra skillnad för patienter med relativt låga halter av ebolaviruset i blodet. I denna grupp halverades dödligheten från 30 procent till 15 procent. För patienter med högre virusnivåer samt för små barn ger den nya behandlingen däremot ingen effekt alls.

På Läkare utan gränsers behandlingscenter i Guéckédou ser personalen realistiskt på resultaten.

– Vi har sett att behandlingen har effekt på vissa patienter men inte på andra. Några återhämtar sig, andra dör, säger sjuksköterskan Julien Demeuldre som arbetar för organisationen i Guéckédou. 


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0