Liberal ledare vill slå samman EU och Afrika: "Stor outnyttjad potential"

Publicerad 2 mars 2019 kl 16.19

Utrikes. Guy Verhofstadt, ledare i Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) i Europaparlamentet, vill nu att EU och Afrika ska bilda ett gemensamt ekonomiskt område. Han menar att det finns en enormt stor potential att utnyttja.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under ALDE-gruppens möte som Guy Verhofstadt lanserade idén om att slå ihop EU och Afrika som ett stort ekonomiskt område.

Verhofstadt är en känd liberal politiker från Belgien, som var landets premiärminister mellan 1999 och 2008. Han har även varit kandidat till kommissionsordförande i EU.

Sedan Europaparlamentsvalet 2009 är han alltså gruppledare för Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

Syftet med den nya idén är att utnyttja den "enorma potential" som enligt Verhofstadt finns i Afrika. Dessutom skulle man då på allvar kunna konkurrera med Kina, menar han.

"Låt oss skapa ett gemensamt europeiskt-afrikansk ekonomiskt område. Det skulle innebära en enorm potential som idag är outnyttjad: 1,5 miljarder konsumenter, 20 biljoner euro i värde, som skulle kunna tävla med Kina", skriver Guy Verhofstadt på Twitter.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0