Liberal ledare vill slå samman EU och Afrika: "Stor outnyttjad potential"

Publicerad 2 mars 2019 kl 16.19

Utrikes. Guy Verhofstadt, ledare i Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) i Europaparlamentet, vill nu att EU och Afrika ska bilda ett gemensamt ekonomiskt område. Han menar att det finns en enormt stor potential att utnyttja.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under ALDE-gruppens möte som Guy Verhofstadt lanserade idén om att slå ihop EU och Afrika som ett stort ekonomiskt område.

Verhofstadt är en känd liberal politiker från Belgien, som var landets premiärminister mellan 1999 och 2008. Han har även varit kandidat till kommissionsordförande i EU.

Sedan Europaparlamentsvalet 2009 är han alltså gruppledare för Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

Syftet med den nya idén är att utnyttja den "enorma potential" som enligt Verhofstadt finns i Afrika. Dessutom skulle man då på allvar kunna konkurrera med Kina, menar han.

"Låt oss skapa ett gemensamt europeiskt-afrikansk ekonomiskt område. Det skulle innebära en enorm potential som idag är outnyttjad: 1,5 miljarder konsumenter, 20 biljoner euro i värde, som skulle kunna tävla med Kina", skriver Guy Verhofstadt på Twitter.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0