Liberal vrede när Urban Ahlin jämför S med SD

Publicerad 13 juni 2014 kl 14.26

Inrikes. Den ledande socialdemokraten Urban Ahlin talade sig varm för begränsad invandring och jämförde sitt parti med Sverigedemokraterna i en intervju. Nu rasar liberala profiler på sociala medier.

Gilla artikeln på Facebook

Det är P4 Skaraborg som har uppmärksammat en opinionsundersökning som visar att var femte skaraborgare anser att SD har den bästa invandringspolitiken.

Ungefär lika många tycker istället att det är S som har bäst politik i invandringsfrågan. Urban Ahlin förklarar likheten med att S vill begränsa den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen.

– Jag tror att väljarna har noterat att vi socialdemokrater tycker att man ser över om det inte finns möjlighet för någon av de som redan finns i Sverige får de jobben, innan man går utanför Europas gränser, säger Ahlin till P4 Skaraborg.

– Vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns, tillägger han.

Uttalandet har väckt hård kritik på nätet, framför allt från liberalt håll.

– Förutsätter att S partiledning tar avstånd från Urban Ahlin när han vill tävla med SD om att begränsa invandring, twittrar integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

– Mr Ahlin tänker högt och sjunker lågt, skriver Fredrik Malm (FP) på mikrobloggen.

Men Urban Ahlin får också kritik från det egna lägret.

"Det här låter nästan som skryt. Vad håller ni på med?", skriver Margret Atladottir under rubriken "Vad fan är det här, S?" på LO:s vänsterblogg "Politism". Och den S-märkte opinionsanalytikern Carl Melin twittrar att han "hoppas på en snabb pudel".

Nu backar mycket riktigt Ahlin från sitt uttalande.

– Jag har inte sagt att vi har samma politik som SD. Det är när journalisten försöker få det till att vi anpassat oss efter SD som jag säger att vi haft vår syn på arbetskraftsinvandring innan de ens fanns för att markera. Vi anser att alla ska garanteras kollektivavtalens villkor, uppger han på Twitter.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0