Nya Sverigebilden

Linde (S) om senfärdiga inreseförbudet: "Spelar ingen som helst roll"

Publicerad 22 december 2020 kl 08.57

Inrikes. Sverigebilden hotas inte av att regeringen var senfärdig med att införa inreseförbud mot Storbritannien . Det gör ingen skillnad, eftersom viruset redan funnits ett tag. Det hävdar utrikesminister Ann Linde (S) i TV4 Nyhetsmorgon.

Gilla artikeln på Facebook

I natt inträdde inreseförbud mot Storbritannien och Danmark, för att stoppa en ny mutation av coronaviruset. Detta ska gälla till och med den 21 januari 2021 "eller tills dess att annat meddelas", skriver regeringen på sin hemsida.

Förbudet innebär att alla personer förutom svenska medborgare som reser från Storbritannien eller Danmark kommer att avvisas om de försöker resa in i Sverige.

Undantag görs för personer som transporterar gods eller liknande, likaså för danskar som arbetar eller bor i Sverige.

Men Löfvenregeringen har fått kritik för att man inte stängde gränsen lika snabbt som andra länder. 

Den kritiken avfärdar nu utrikesminister Ann Linde.

– Det gör ingen större skillnad om man fattade beslutet en dag tidigare eller senare. Det här muterade viruset kom redan i september, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

När flera brittiska plan landade i Sverige på måndagen fanns inga planerade åtgärder för dem. Men Ann Linde tror inte detta kommer försämra Sverigebilden utomlands.

– Det är ju så att bilden av Sverige som sådan förändras inte särskilt mycket. Vi har ju "Sverigebilden", som Svenska institutet gör, och där ligger vi faktiskt på nionde plats, säger Linde glatt. Det är väldigt, väldigt positivt. Det är som en stor tanker. Att vi fattar ett beslut tolv timmar tidigare eller senare spelar ingen som helst roll för den bilden.

Ann Linde har också ett besked till alla danska turister. De ska inte kunna åka över till Sverige och ha det "trevligt" längre.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0