Löfven: SD:s krav hotar demokratin

Publicerad 22 februari 2020 kl 18.07

Media. Sverigedemokraternas krav på att kalla public service-cheferna till riksdagens kulturutskott för att säkerställa medial opartisk har nu fått statsminister Stefan Löfven (S) att reagera. "Demokratin är illa ute" om Sverigedemokraterna får som de vill, skriver han på Facebook på lördagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i torsdags som SD framförde krav på att public service-cheferna borde kallas till riksdagens kulturutskott för att svara på frågor om bristande opartiskhet.

Detta fick Mediesverige att gå i taket.

– Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till SVT.

Kritikerna hävdar att Sverigedemokraterna försöker införa en politisk styrning av public service. Detta samtidigt som SVT finansieras med skatt och ägs av en stiftelse vars styrelse utses av regeringen.

Nu rasar även Stefan Löfven mot SD:s idé.

"Vi behöver en mångfald av fria medier i Sverige, i hela landet. Vi behöver dem för en fri åsiktsbildning, fritt utbyte av idéer och för att makten ska granskas", skriver statsministern på Facebook.

Detta rimmar illa med att regeringen sedan 2018 drevat mot yttrandefriheten och krävt censur av så kallat "hat" på plattformar som Google och Facebook, vilket lett till att flera regimkritiska mediekanaler stängts ned. Förra veckan fortsatte regeringens strid mot det fria ordet, då man krävde att företag ska kunna straffas för hets mot folkgrupp.

"Det går inte att understryka hur viktigt det är att public service inte tystas eller upplever sig hotade av politiska makthavare. I länder där dessa principer bryts ned är demokratin illa ute. Politiska makthavare som tar kritiska medier i örat är något vi förknippar med auktoritära regimer", fortsätter Stefan Löfven och avslutar:

"Det ska råda armlängds avstånd mellan politiker och innehållet i media, inklusive public service. Det är medierna som ska granska oss politiker, inte tvärtom."

I sociala medier ljuder inte samma kritik mot SD:s förslag.

"Det är faktiskt rätt allvarligt när en statsminister går ut och ljuger på detta sätt. Det handlar ju om att SD vill säkerställa att politisk vinkling INTE förekommer i Public Service", hävdar en person.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Media

Stefan Löfven håller tal till nationen i SVT

Ovanliga åtgärden.. SVT: "Vi har en extraordinär situation i Sverige."0 

Helle Klein: Låt media mörka dödsfallen i Sverige

"Blir lätt ännu mer panikstämning" annars.. Nu vill Aftonbladet-veteranen mörka dödssiffrorna för befolkningen.0 

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0