Magdalena Andersson skyller bensinpriset på Venezuela

Publicerad 9 maj 2019 kl 18.37

Inrikes. Finansminister Magdalena Andersson (S) tonar ned bensinskatten när SVT Nyheter intervjuar henne med anledning av det gigantiska folkupproret "Bensinupproret 2.0", trots att skatten utgör 64 procent av priset.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare idag ställde sig SD-ledaren Jimmie Åkesson bakom Bensinupproret 2.0, som snabbt samlat cirka 250.000 medlemmar på Facebook. Samtidigt krävde han sänkt skatt på drivmedel.

Samma besked kommer dock inte från finansminister Magdalena Andersson.

Någon sänkt skatt är det inte tal om, när SVT intervjuar henne. Hon vill inte heller säga om den kommer höjas.

I stället tonar hon ned skatten och menar att det idag är utvecklingen i omvärlden och oljepriset globalt som spelar roll. Hon nämner inte heller den svaga svenska kronan.

Magdalena Andersson har dock en "lösning", och det är att hela Sverige ska "ställa om" till så kallade klimatvänliga drivmedel.

Finansministern för också ett resonemang om att det idag inte är dyrare att köra till jobbet än vad det var för 15 år sedan, eftersom bilarna drar mindre bensin.

– Det hindrar ju inte att det svider i plånboken när priset har ökat med 1.50 sedan februari. Men det visar ju just på behovet av en omställning, så att vi inte ska vara så här beroende av vad som händer i Venezuela till exempel, säger hon till SVT.

Till skillnad från vad som påstods i Aftonbladet igår påpekar SVT att "många" i Bensinupproret 2.0 är ensamstående kvinnor som är i stort behov av bilen. Men Andersson upprepar att Sverige ska "ställa om" till bilar på biodrivmedel och el. Det är den enda lösningen, enligt henne.

Enligt ekonomifakta.se utgjorde skatten 64 procent av bensinpriset i april 2019. Det handlar om koldioxidskatt, energiskatt och moms.


Nyheter från förstasidan

"Skicka hem henne!" – publikens slagord på Trumpmötet

Trumps hårda attack mot vänsterpolitikern. Stor del av publiken skanderade att Ilhan Omar borde skickas hem till Somalia.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0