Illegale Mahmoud
Mahmoud Reza Beirani då och nu.

Mahmoud dömdes till utvisning 1993 – är kvar och lever på bidrag än idag

Publicerad 21 oktober 2020 kl 11.33

Inrikes. Kriminalvården har de senaste åren gjort misslyckade utvisningsförsök till en kostnad av 16 miljoner kronor. Sammanlagt har 81 personer fått tas tillbaka till Sverige, rapporterar "Uppdrag granskning".

Gilla artikeln på Facebook

Iraniern Mahmoud Reza Beirani åtalades 1993 i Sverige för att ha använt och sålt rökheroin. Han dömdes till sju och ett halvt års fängelse med utvisning på livstid.

Men när utvisningen skulle verkställas i oktober 1998 misslyckades Kriminalvården med sitt uppdrag. När planet landat i Iran vägrade de lokala myndigheterna att ta emot Mahmoud. Till skillnad från Sverige, som beviljade honom permanent uppehållstillstånd nästan direkt när han kom 1987 trots att han saknade id-handlingar, vägrade Iran att ta emot en person som inte kunde identifiera sig.

Istället eskorterades Mahmoud tillbaka till planet.

– De tog helt enkelt tag i nacken på mig och drog mig till planet, kastade in mig och sa “skicka iväg”, säger Mahmoud Reza Beirani till SVT.

Sedan 1998 har svenska myndigheter försökt att få Mahmouds identitet fastställd av den iranska ambassaden, men utan framgång. Idag lever han på socialbidrag i Motala.

Fallet Mahmoud är bara ett exempel på misslyckade utvisningar. Enligt Uppdrag granskning har 81 utvisade personer returnerats till Sverige mellan åren 2016 och 2019. De har skickats till länder som Iran, Marocko, Ghana och Afghanistan.

– Den absolut vanligaste anledningen är att mottagarlandet inte tar emot personen, säger Johan Mellbring, chef för Nationella Transportenheten inom Kriminalvården, NTE, till SVT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) lyfter dock istället fram att många andra utvisningar faktiskt lyckas.

– 90 procent av de utvisningar som ska verkställas, de verkställs också. Det fungerar med de allra flesta länder, men det finns några länder som vi haft problem med. Iran är ett sådant land, Irak är ett annat och även Libanon, säger Johansson till Uppdrag granskning.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Carl Philip och Sofia har covid-19

Kungahuset bekräftar. "Prinsparet uppvisar lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl."0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0