Malmös socialtjänst kräver ytterligare halv miljard för att betala ut socialbidrag

Publicerad 30 maj 2020 kl 09.43

Inrikes. Malmös socialtjänst kräver nu nära en halv miljard kronor till för klara sina utbetalningar. Politikerna skyller på coronapandemin, men det är en bluff, avslöjar Sydsvenskan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad som nu begär ytterligare 430 miljoner kronor till årets budget.

"Det mesta rör ökat ekonomiskt bistånd", skriver den S-L-styrda kommunen i ett pressmeddelande samtidigt som man skyller på coronakrisen.

– Efter en tid då utvecklingen gått åt rätt håll med fler Malmöbor i arbete ser vi nu en tydlig vändning. Trots många insatser kan vi inte stå emot effekterna av en global pandemi, hävdar Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Men enligt Sydsvenskan bluffar kommunen. Malmö stads egna ekonomiska rapport avslöjar nämligen att socialbidragsbudgeten spräcks med 20 miljoner kronor varenda månad – oavsett corona.

I den ekonomiska prognosen, som de styrande politikerna godkände så sent som den 25 maj, klargörs det att arbetsmarknads- och socialnämnden inte påverkats ekonomiskt av pandemin fram till den 30 april. Politikerna fastslår också att det är för tidigt att ge en "samlad bild av coronapandemins ekonomiska konsekvenser för arbetsmarknad- och socialnämndens verksamhet".

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö går back varje år, 306 miljoner förra året och 220 miljoner år 2018.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0