" /> " /> " />
Faksimil

Mediernas "15-åring" var fullvuxen afghan

Publicerad 11 september 2012 kl 13.04

Media.I media går han under namnet “15-åringen" och framställs som en ung asylsökande pojke som blivit ett offer för de svenska migrations­myndigheternas brutalitet. I verkligheten heter han Ali Haidari och är en fullvuxen illegal invandrare från Afghanistan - och ska nu utvisas till Italien enligt ett beslut i Migrationsdomstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är sajten Migileaks som publicerat domen (PDF) där Migrationsverkets beslut om utvisning fastställs.

"Migrationsverket har den 3 januari 2012, efter det ålderssamtal som genomförts med dig, bedömt att det är uppenbart att den av dig påstådda uppgiften om ålder inte gjorts sannolik, utan att du uppfattas som betydligt äldre än vad du uppgett" står det bland annat i beslutet.

Vidare hade Migrationsverket kontrollerat afghanens fingeravtryck i databasen Eurodac och konstaterat att han ansökt om asyl i Italien den 16 december 2011. Han ska därför återförvisas till Italien enligt Dublinkonventionens regler om att asylprövningen ska ske i det första asyllandet som en asylsökare dyker upp i.

Afghanen påstod dock att han blivit "misshandlad av polisen" i Italien och krävde därför att få slippa bli överförd dit. I Migrationsverkets beslut, som Avpixlat citerar, står det vidare:

"Det har även ingivits ett läkarintyg undertecknat av Per Christensson som är överläkare vid BUP Trelleborg. [...] Christensson bedömer att en utvisning till Italien skulle göra att du återigen riskerade att bli utsatt för övergrepp och misshandel, samt att en utvisning till hemlandet, där det inte finns några rötter för dig över huvudtaget, skulle kunna vara helt deletärt för dig"

Domstolen valde dock att inte fästa någon större vikt vid Per Christenssons expertkunskaper om det italienska rättsväsendets inre funktion, och valde därför att avslå den illegale afghanens överklagande.

"Ett fullständigt vanligt 35-årigt 'ensamkommande flyktingbarn', som alltför sent kom på att bidragen i Sverige är högst mycket mer njutbara än de i Italien. Men vad spelar det för roll, när det precis som avsett fick allmänhetens fokus bort från den pinsamma sanningen i Forserum liksom?" sammanfattar Avpixlat.

Fetningar i texten har gjorts av Fria Tider.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.