Fallet Zimmerman
Foto: Privat

Vänstervriden mediabild utmanas i USA

Publicerad 26 mars 2012 kl 17.53

Utrikes.Historien om hur en vit man från ett medborgargarde skjutit ihjäl en svart obeväpnad 17-årig pojke har spridits som en löpeld i liberal amerikansk media, och även president Barack Obama har kommenterat fallet. Men nu utmanas etablerade medier av välbesökta bloggare, som hävdar att hela sanningen inte har framkommit om fallet.

Gilla artikeln på Facebook

"Obeväpnad 17-årig pojke skjuten av medborgargarde i Sanford, Florida utanför Orlando", löd ett meddelande som den liberale radiovärden Michael Baisden för två veckor sedan sände ut till sina 65.000 Twitter-följare och 585.000 fans på Facebook.

Bifogat till meddelandet fanns en länk till en nyhetsartikel som berättade hur Trayvon Martin, en svart tonåring, skjutits till döds den 26 februari av George Zimmerman, en volontär i vad som beskrevs som ett vitt medborgargarde. Sedan dess har rasmotsättningar snabbt eskalerat och medborgarrättsgrupper har hållit möten. Många menar att dödsskjutningen var omotiverad.

President Barack Obama var själv inte sen att försöka plocka politiska poäng på händelsen. På fredagen gick han ut med ett uttalande där han kallade fallet för en "tragedi" och sade att "varje aspekt" av det måste utredas.

Den skjutne tonåringens föräldrar har sedan dess startat ett online-upprop på vänsterwebbplatsen Change.org, som krävde att Zimmerman skulle gripas. Enligt AP har uppropet fått mer än 1,2 miljoner underskrifter. Zimmerman å sin sida hävdar självförsvar, och säger att han sköt Martin efter att ha attackerats av honom.

Filmskaparna Michael Moore och Spike Lee har också skrivit meddelanden till stöd för Martin.

Men alla håller inte med.

Kyle Rogers bloggar på Examiner.com, som är en sorts amerikansk motsvarighet till Fria Tider. Han är också styrelseledamot på nationell nivå för den konservativa organisationen Council of Conservative Citizens. I ett inlägg på Examiner frågar sig Rogers om det som hittills har rapporterats i mainstreammedia verkligen är korrekt. Artikeln har redan fått 132.000 "Gilla" på Facebook.

"Nästan alla nyheter är skrivna enbart med tanke på den sörjande familjen," skrev Rogers och konstaterade att Zimmerman låg på marken och blev slagen när han sköt Trayvon Martin, vilket inte framkommit i den etablerade pressens rapportering.

"Medierna fyller sina artiklar med gamla babyface-bilder av Trayvon. Mycket få vill berätta att han var en 188 cm lång fotbollsspelare. Är mediernas rapportering verkligen nyheter, eller är detta klassisk hetspropaganda för att föra fram en politisk agenda?", frågar sig Rogers i sin artikel.

När nyhetsbyrån AP hör av sig försvarar han sina ståndpunkter ytterligare.

- Det är mycket mer än förhastade slutsatser. Medierna har avsiktligt hamrat in en grovt förvrängd version av vad som hände, för att föra fram sin politisk agenda, säger han.

Jeanette Castillo är biträdande professor i digitala medier vid Florida State University. Hon tror att upprördheten bland svarta i USA beror mer på Twitter och Facebook än på att etablerade medier förenklar sanningen.

- Du kan höra om något i traditionella medier och bli upprörd. Men i sociala medier har du omedelbar feedback på hur mycket dina vänner är upprörda, säger hon till AP.

- Det sociala medier utgör en stor aspekt som påverkar den mobilisering vi ser nu. Det blir liksom samma sak som word of mouth, men här sker det blixtsnabbt.


Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen till näringslivet ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.