Merkel: EU:s stater måste vara redo att ge upp sin suveränitet

Publicerad 24 november 2018 kl 16.01

Utrikes. Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar nu att EU:s medlemsländer måste vara beredda att överföra mer befogenheter till Bryssel, skriver Daily Express.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en debatt om konflikten mellan globalisering och nationella intressen som Tysklands förbundskansler Angela Merkel förklarade att EU:s medlemsstater måste vara beredda att överge mer av sin nationella suveränitet till Bryssel.

– Nationella stater måste i dag – ska i dag, säger jag – vara beredda att ge upp sin suveränitet, sade Merkel.

– Men självklart genom ett ordnat förfarande, tillade hon.

Enligt Merkel är kompromissvilja avgörande för att ta itu med de spänningar som idag finns mellan suveränitet och globalisering.

Hon försvarade också FN:s hårt kritiserade migrationspakt, och fördömde de personer "som tror att de kan avgöra när dessa avtal blir ogiltiga eftersom de representerar folket".

Enligt Merkel finns det ingen grund för sådan nationalism.

– Folket är de individer som bor i ett land permanent, det är inte en specifik grupp som definierar sig som ett folk, sade Merkel.

Angela Merkel dömde också ut så kallad "ren nationalism".

– Antingen är du en av dem som tror att de kan lösa allt på egen hand och bara behöver tänka på sig själv. Detta är nationalism i sin renaste form. Detta är inte patriotism. Patriotism är om du inkluderar andra i tyska intressen och accepterar win-win-situationer, sade hon.

Tillsammans med den franske presidenten Emmanuel Macron försöker Angela Merkel skapa ett starkare EU med bland annat en egen armé. Macron har betonat vikten av ett "fransk-tyskt ansvar att förbereda inför framtiden och återuppbygga Europa". Det de båda ledarna vill göra är att bygga ett "suveränt Europa" snarare än ett Europa av suveräna nationer. Macron delar den tyska ledarens antinationalism.

– Patriotism är den direkta motsatsen till nationalism. Nationalism är ett förräderi av patriotism. Genom att sätta våra intressen först, vem bryr sig om andra, utraderar man vad nationer håller kärast, det som ger den liv, vad som gör den stor och vad som är viktigast: dess moraliska värderingar, sade han tidigare i november,


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Utrikes

Justin Trudeau i "brownface"-skandal

Målade ansiktet helt brunt.. "Uppfattade det inte som rasistiskt då."0 

Vackra naturen lockar flest turister till Sverige

Landets skönhet i topp – PK-kulturen mindre lockande.. Hela listan: Därför väljer utlänningar att besöka Sverige.0 Plus

ADL lovar ödelägga landets turistnäring med "obefogade" nazistanklagelser. Planerar sprida smutskastningskampanj i "CNN, NBC, New York Times och Washington Post", skriver ADL i ett brev.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0