Moderaterna nu tuffare mot invandring än SD

Publicerad 30 november 2015 kl 07.00

Inrikes. Moderaterna har antagit en hårdare linje mot asylinvandring än SD, som istället har satsat på ökat mottagande av kvotflyktingar och nolltolerans mot rasism. Men nu öppnar SD-toppen Richard Jomshof hastigt för att skärpa invandringspolitiken.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna har tidigare föreslagit gränskontroller och direktavvisningar av den som inte har registrerat sig i ett annat EU-land. Två åtgärder som i praktiken skulle innebära totalstopp för asylsökare vid den svenska gränsen.

M-förslaget innebär därmed en betydligt mer restriktiv invandringspolitik än Sverigedemokraternas traditionella krav på att "minska invandringen med 90 procent" och att ha en lika hög invandring som Sveriges grannländer.

Sverigedemokraterna kräver dessutom ett kraftigt ökat mottagande av kvotflyktingar från framförallt arabvärlden och Afrika. Totalt vill partiet fördubbla mottagandet till 4.000 kvotflyktingar per år, skriver Sydsvenskan. Något motsvarande krav på att öka delar av invandringen finns över huvud taget inte hos Moderaterna, som därmed är riksdagens just nu mest invandringskritiska parti.

Rollen som riksdagens näst mest invandringskritiska parti verkar dock bli en kort historia för SD. Richard Jomshof öppnar nu för att riva upp uppehållstillstånd för invandrare som har fått asyl på felaktiga grunder. Till exempel afghaner som inte riskerar krig eller förföljelse i Afghanistan.

– Det ska man definitivt undersöka, eftersom det är människor som jag anser har fått stanna på felaktiga grunder. De är inte flyktingar i ordets rätta bemärkelse, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Jomshof handlar det dock främst om de som "kommit det senaste året" och som alltså fortfarande inte har fått sitt eftertraktade permanenta uppehållstillstånd. Eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att numera bevilja nästan enbart tillfälliga uppehållstillstånd innebär Richard Jomshofs förslag i praktiken endast en retorisk skillnad.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Regeringen sätter ned foten mot vaccinkrav för evenemang

Kommer inte att införas.. Inga bindande restriktioner för ovaccinerade är på gång, meddelar regeringen.0 

Sverige slopar straffrabatt vid grova brott

Lagförslag om hårdare straff.. Regeringen: 18-åringar ska kunna få livstids fängelse.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0