Moderaterna nu tuffare mot invandring än SD

Publicerad 30 november 2015 kl 07.00

Inrikes. Moderaterna har antagit en hårdare linje mot asylinvandring än SD, som istället har satsat på ökat mottagande av kvotflyktingar och nolltolerans mot rasism. Men nu öppnar SD-toppen Richard Jomshof hastigt för att skärpa invandringspolitiken.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna har tidigare föreslagit gränskontroller och direktavvisningar av den som inte har registrerat sig i ett annat EU-land. Två åtgärder som i praktiken skulle innebära totalstopp för asylsökare vid den svenska gränsen.

M-förslaget innebär därmed en betydligt mer restriktiv invandringspolitik än Sverigedemokraternas traditionella krav på att "minska invandringen med 90 procent" och att ha en lika hög invandring som Sveriges grannländer.

Sverigedemokraterna kräver dessutom ett kraftigt ökat mottagande av kvotflyktingar från framförallt arabvärlden och Afrika. Totalt vill partiet fördubbla mottagandet till 4.000 kvotflyktingar per år, skriver Sydsvenskan. Något motsvarande krav på att öka delar av invandringen finns över huvud taget inte hos Moderaterna, som därmed är riksdagens just nu mest invandringskritiska parti.

Rollen som riksdagens näst mest invandringskritiska parti verkar dock bli en kort historia för SD. Richard Jomshof öppnar nu för att riva upp uppehållstillstånd för invandrare som har fått asyl på felaktiga grunder. Till exempel afghaner som inte riskerar krig eller förföljelse i Afghanistan.

– Det ska man definitivt undersöka, eftersom det är människor som jag anser har fått stanna på felaktiga grunder. De är inte flyktingar i ordets rätta bemärkelse, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Jomshof handlar det dock främst om de som "kommit det senaste året" och som alltså fortfarande inte har fått sitt eftertraktade permanenta uppehållstillstånd. Eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att numera bevilja nästan enbart tillfälliga uppehållstillstånd innebär Richard Jomshofs förslag i praktiken endast en retorisk skillnad.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0