Moderaterna nu tuffare mot invandring än SD

Publicerad 30 november 2015 kl 07.00

Inrikes. Moderaterna har antagit en hårdare linje mot asylinvandring än SD, som istället har satsat på ökat mottagande av kvotflyktingar och nolltolerans mot rasism. Men nu öppnar SD-toppen Richard Jomshof hastigt för att skärpa invandringspolitiken.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna har tidigare föreslagit gränskontroller och direktavvisningar av den som inte har registrerat sig i ett annat EU-land. Två åtgärder som i praktiken skulle innebära totalstopp för asylsökare vid den svenska gränsen.

M-förslaget innebär därmed en betydligt mer restriktiv invandringspolitik än Sverigedemokraternas traditionella krav på att "minska invandringen med 90 procent" och att ha en lika hög invandring som Sveriges grannländer.

Sverigedemokraterna kräver dessutom ett kraftigt ökat mottagande av kvotflyktingar från framförallt arabvärlden och Afrika. Totalt vill partiet fördubbla mottagandet till 4.000 kvotflyktingar per år, skriver Sydsvenskan. Något motsvarande krav på att öka delar av invandringen finns över huvud taget inte hos Moderaterna, som därmed är riksdagens just nu mest invandringskritiska parti.

Rollen som riksdagens näst mest invandringskritiska parti verkar dock bli en kort historia för SD. Richard Jomshof öppnar nu för att riva upp uppehållstillstånd för invandrare som har fått asyl på felaktiga grunder. Till exempel afghaner som inte riskerar krig eller förföljelse i Afghanistan.

– Det ska man definitivt undersöka, eftersom det är människor som jag anser har fått stanna på felaktiga grunder. De är inte flyktingar i ordets rätta bemärkelse, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Jomshof handlar det dock främst om de som "kommit det senaste året" och som alltså fortfarande inte har fått sitt eftertraktade permanenta uppehållstillstånd. Eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om att numera bevilja nästan enbart tillfälliga uppehållstillstånd innebär Richard Jomshofs förslag i praktiken endast en retorisk skillnad.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Facebook massraderar svenska konton

Qanon-kopplade konton försvinner.. SvD försöker nu även få Telegram att börja radera politiskt kontroversiella gruppen.0 

Sverige säger upp sitt skatteavtal med Portugal

Nära slutet för skattefri pension.. Sydeuropeiska landet lanserade pensions-skatteupplägg för svenskar 2009.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus