Sverigedemokraternas Ulf Lindeberg (inringad).

Mördare smet till Sverige – nu får han asyl av SD

Publicerad 2 december 2020 kl 08.48

Inrikes. En afghansk man beviljas uppehållstillstånd eftersom han deltog i ett mord i hemlandet och därför riskerar ”skyddsgrundande behandling” om han återvänder. SD-politikern Ulf Lindeberg deltog i beslutet som lekmannadomare – men vill inte förklara varför han anser att mördaren ska få stanna i Sverige, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Afghanen ansökte om asyl med motiveringen att han dels var ateist och att han dels hade deltagit i ett knivmord.

Hemma i Afghanistan skulle han hämnas på att hans bror blivit misshandlad. Han och en vän beväpnade sig med knogjärn och bajonett och sökte sedan upp männen som påstods ligga bakom misshandeln. Det slutade med att en av männen, Reza, blev mördad.

Migrationsverket avslog afghanens asylansökan. Han överklagade då till migrationsdomstolen, som konstaterar att han "tillsammans" och i "samförstånd" med sin vän sökte upp mordoffret, även om det var vännen som utdelade det dödande hugget.

"Det våld som A utövat med tillhygge har varit allvarligt och måste ha medfört svår kroppsskada för Reza. Det förhållandet att Reza senare hamnat i vad A uppfattat som ett livshotande tillstånd och att han då flyr platsen utan att påkalla hjälp eller vidta andra åtgärder talar för att han varit likgiltig inför sitt agerande och att gärningen sammantaget får anses ha präglats av särskild hänsynslöshet. Gärningen ska alltså utifrån internationell och nationell kontext anses ha varit grov", skriver domstolen enligt Samhällsnytt.

Enligt domen är det sannolikt att afghanen "riskerar skyddsgrundande behandling vid ett återvändande till hemlandet dels på grund av sin religiösa uppfattning, dels för att han gjort sig skyldig till ett våldsbrott".

På grund av brottet ska han dock inte få statusförklaring, enligt migrationsdomstolen. Han beviljas dock uppehållstillstånd på grund av "verkställighetshinder".

I beslutet deltog Ulf Lindeberg, som är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Piteå. Lindeberg har dock valt att inte svara på några frågor om varför han inte inkom med någon skiljaktig mening i målet, skriver Samhällsnytt.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0